dinsdag 25 januari 2011

Pillen voor cholesterol gelinkt aan depressies

Statines, de medicatie die gebruikt wordt om de cholesterol te verlagen, zouden depressies en geheugenverlies kunnen veroorzaken. Daarvoor waarschuwen Britse wetenschappers na een onderzoek. "Alleen patiënten voor wie de voordelen groter zijn dan de nadelen zouden ze mogen slikken."

Statines worden momenteel voorgeschreven aan personen met een hoog gehalte aan slechte cholesterol, om zo hun risico op hartziekten en beroertes te veminderen. Een hoog gehalte aan cholesterol is een direct gevolg van een ongezonde levensstijl, met te veel vette en gesuikerde voeding, alcohol en te weinig beweging. De pillen redden duizenden levens per jaar.

Twijfel
Maar dokters twijfelen. Ze zeggen dat er onvoldoende gekend is over de risico's, en raden aan dat de pillen enkel worden voorgeschreven aan hartpatiënten of personen die hartproblemen hebben gehad.

Uit hun vergelijking van 14 onderzoeken bij 34.000 patiënten, kwam naar voren dat de meeste experimenten werden uitgevoerd door farmabedrijven, die er volgens hen alle belang bij hebben potentiële risico's te negeren of te minimaliseren.

Nadelen
Nochtans zijn de nadelen niet niks: geheugenverlies, depressie, humeurschommelingen, leverdisfunctie, nierfalen, katarakt en spierschade.

De statines beschermen wel tegen hartziekten, maar volgens de onderzoekers is er niet genoeg bewijs om ze voor te schrijven aan patiënten zonder hartproblemen.

Zonder hartproblemen
"De potentiële risico's worden niet serieus genoeg genomen. De beslissing om statines voor te schrijven is eigenlijk een zware beslisisng, waar goed over nagedacht zou moeten worden. Begrijp ons niet verkeerd: statines zijn noodzakelijk voor patiënten met hart- en vaatziekten. Maar het nut voor patiënten zonder die problemen kan in vraag worden gesteld."

Alle medicatie geeft kans op ongewenste neveneffecten. De kans op deze neveneffecten werd niet vermeld. Stop zeker niet zomaar met je medicatie en raadpleeg eerst een arts.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten