vrijdag 9 december 2011

Briakinumab tegen psoriasis

Nieuw medicijn Briakinumab Briakinumab, wondermiddel voor psoriasispatiënten?

In een nieuw onderzoek naar de werkzaamheid van Briakinumab bij psoriasispatiënten is aan het licht gekomen dat dit nieuwe geneesmiddel veel beter werkt dan de bestaande medicijnen. Het middel werkt dan ook op een andere manier dan de therapieën die doorgaans gebruikt worden om de uiterlijke kenmerken van psoriasis te bestrijden. Maar er is mogelijk een keerzijde aan dit wondermiddel.

Psoriasis
Psoriasis is een huidziekte die wordt veroorzaakt door een ontregeling van het immuunsysteem. De ziekte uit zich vooral in rode, schilverige plekken op de huid die ontstaan omdat er teveel huidcellen worden aangemaakt. Omdat psoriasis een ziekte is die niet te genezen is, richt de behandeling zich alleen op de uiterlijke verschijnselen. Behandeling van lichte verschijnselen gebeurt meestal met corticosteroïdenzalf, laserlicht en UV-straling. Bij zwaardere vormen van psoriasis wordt wel methotrexaat in tabletvorm gebruikt, maar dit middel heeft helaas veel bijwerkingen.
Briakinumab

Het nieuwe medicijn Briakinumab is een zogenaamd monoklonaal antilichaam. Dit is een soort eiwit dat zich hecht aan bepaalde delen van het imuunsysteem en deze hierdoor uitschakelt. Briakinumab schakelt op deze manier twee boodschappermoleculen uit die gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor de ontsteking waarmee psoriasis gepaard gaat. De resultaten van een recent onderzoek dat gepubliceerd is in the New England Journal of Medicine laten zien dat Briakinumab erg goed werkt. Gedurende een jaar kregen 317 psoriasispatiënten ofwel het experimentele Briakinumab, ofwel methotrexaat, een medicijn dat nu al veel gebruikt wordt bij ernstige psoriasisverschijnselen, toegediend. Na het jaar bleek dat in de Briakinumabgroep bijna twee keer zoveel patienten (82% tegen 40% in de methotrexaatgroep) meer dan 75% verbetering van hun psoriasis zagen.

Een mooi resultaat, dus je zou verwachten dat het geneesmiddel binnenkort op de markt zou verschijnen, maar dat lijkt echter niet waar te zijn. Nadat door de fabrikant, Abbott Laboratories, aanvankelijk een een vergunning aangevraagd was om Briakinumab onder de merknaam Ozespa op de markt te brengen is deze aanvraag in januari 2011 weer ingetrokken. Lopend klinisch onderzoek gaat wel door, en het lijkt erop dat Abbott de aanvraag tot vergunning op een later tijdstip weer wil indienen, maar dit betekent natuurlijk wel een flinke vertraging. En dat terwijl psoriasispatiënten al zo lang wachten op een middel dat echt werkt.

Abbott geeft geen duidelijkheid over de reden waarom de vergunningsaanvraag is ingetrokken. Mogelijk is er tijdens hun eigen onderzoek gebleken dat het middel nog niet klaar is om de markt op te gaan. In het artikel waarin de positieve resultaten werden beschreven werd ook een verwijzing gemaakt naar mogelijke bijwerkingen; ernstige infecties en kanker kwamen namelijk vaker voor bij de groep patienten die Briakinumab gebruikt hadden. Het verschil was niet significant, maar toch is dit mogelijk een indicatie dat het laatste woord over de bijwerkingen van Briakinumab nog niet gezegd is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten