woensdag 26 oktober 2011

Darmbacterie beïnvloedt werking cholesterolmedicijnen

Statines zijn geneesmiddelen die gebruikt worden om het cholesterol te verlagen. Het medicijn werkt echter niet bij iedereen even goed. Darmbacteriën spelen hier wellicht een rol in.

Een onderzoeksteam onder leiding van de Amerikaanse Duke University ontdekte een belangrijke rol voor galzuren. Bij mensen die goed op het medicijn simvastatine reageren zijn drie galzuren aanwezig die geproduceerd worden door darmbacteriën.

De bevinding laat zien hoe darmbacteriën het verschil kunnen maken in hoe mensen bestanddelen uit geneesmiddelen verteren. Sommige hebben er baat bij en anderen niet.

"Dit is persoonlijke geneeskunde: het effect van geneesmiddelen en hoe we er op reageren," stelt hoofdonderzoeker Rima Kaddurah-Daouk. "Niet alleen onze genen zijn dus bepalend voor hoe mensen reageren op statines. Ook de darmflora speelt een rol."

Galzuren

Bij de onderzoeksdeelnemers die slecht op statines reageerden waren vijf galzuren duidelijk aanwezig. Deze galzuren maken gebruik van dezelfde transportroutes naar de lever en ingewanden als de statines.

De onderzoekers denken dat de galzuren en statines dus strijden om een plekje. Meer galzuren betekent dus een verminderd effect van het geneesmiddel.

Toekomst

Door met een bloedtest vast te stellen welke galzuren bij een patiënt aanwezig zijn, kan worden bepaald of simvastatine bij een patiënt aanslaat of niet.

Wellicht kunnen in de toekomst ook strategieën worden ontwikkeld om de darmflora geschikt te maken voor het gebruik van de statines bij een verhoogd cholesterol. Volgens Kaddurah-Daouk staat dit onderzoek nog in de kinderschoenen, maar zijn de mogelijkheden heel groot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten