vrijdag 28 oktober 2011

Terug naar onze bron

Een verhaal over Kitty en John die gemigreerd zijn naar Frankrijk.

De start

Voordat we de definitieve stap namen om te emigreren, waren we aanvankelijk individueel en in een latere fase van ons leven samen, al enkele jaren bezig met het ontdekken van onze affiniteit met en gevoelens over de wereld van levensbeschouwingen, spiritualiteit, grenswetenschappen en alternatieve genees-, en behandelmethoden.

Retour à la Source betekent letterlijk « Terug naar de Bron » . We hadden vooraf nooit kunnen vermoeden dat we hier eerst zelf weer helemaal terug naar onze eigen bron zouden gaan. Je denkt dat je door een emigratie alles bewust hebt los gelaten en dat is natuurlijk ook zo. Toch volgde voor ons nog een heel verwerkingsproces.

Om maar een voorbeeld te noemen: de relaties die je in Nederland nog had, veranderen, vervagen en kunnen zelfs op den duur helemaal verdwijnen. Daardoor ontstaat er tegelijkertijd ook weer ruimte voor nieuwe contacten en laat je het verleden stukje bij beetje ook inderdaad helemaal achter je. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Dat is een proces waar we zelf hard aan hebben moeten werken. Na zeven maanden zijn we daar nu wel doorheen en ontstaat er ook een netwerk en een kring van gelijkgestemden om ons heen.
We hebben Frankrijk, de streek, het huis en de grond echt jaren gezocht. Dat proces staat beschreven onder het kopje “ons verhaal” op onze site en alle persoonlijke transformaties die bij het proces hoorden, op ons blog.

Zelfvoorzienend
We ook zeer geïnteresseerd in zelfvoorzienend leven. Zo hebben we dit jaar verschrikkelijk veel geleerd van het bewerken van de aarde en het zelf kweken en inmaken van groenten. Niet alleen Bikkel, onze hond, maar ook. twee kippetjes maken sinds vandaag deel uit van onze veestapel. Beide dames gaan ons voorzien van eigen bio-eitjes nu we nog met z’n tweetjes zijn en incidenteel gasten hebben. Voor volgend jaar hebben we er 6 “in de planning” staan zodat ook anderen in 2012 van dezelfde kakelverse eieren mee kunnen genieten.

We maken de compost voor de moestuin hier zelf. Alle (niet gekookte) groenteresten, fruitschillen en resten van groenteplanten gaan erop. Het mooie is dat we er spontaan twee tomatenplanten voor terugkregen. Na een paar weken konden we een paar trostomaatjes op de composthoop gaan plukken terwijl wijzelf dit jaar géén trostomaatjes hadden geplant.

Verder staan er in de tuin twee appelbomen, twee kersenbomen, een pruimen en een notenboom en een weelderige vijgenboom. Voor volgend jaar willen we met name meer fruitbomen en struiken planten en de moestuin verder uitbreiden.

Het huisje aan de overkant dat we nu nog aan het restaureren zijn, wordt straks alleen verwarmd door een grote open haard. Zonnepanelen is hier geen optie want de Franse electriciteitsmaatschappij vraagt én om de energie af te nemen én verhoogt tegelijkertijd de abonnementskosten. We houden wel voor zover mogelijk nieuwe ontwikkelingen over vrije energie in de gaten en wonen in een deel van Frankrijk waarbij mensen, chique gezegd, echt geëngageerd zijn. Of te wel, zeer betrokken bij het wel en wee van de uitwisseling en gevolgen tussen mens en aarde en vice versa.

De afgelopen maanden was de zon hier omnipresent. Voldoende water is echt de grootste uitdaging.
Er is geen bron op het land en de natuurlijke bronnen in de omgeving zijn na zo’n lange, droge periode bijna opgedroogd. Gelukkig werken ook gemeentes hier nauw samen en het dorp met de bron die nog veel water heeft, deelt dit via pijpleidingen die speciaal aangelegd worden, met de omringende dorpen.

Via diverse watertonnen is een put een regenwateropslag gemaakt van zo’n 2500 liter waarmee we de tuin, twee vijvers waarvan een met goudvissen en moestuin van water voorzien in droge tijden.

Werk aan de winkel
Er is elke dag zoveel werk aan de winkel en elk seizoen levert haar specifieke werkzaamheden op. Het grote huis wordt op hout gestookt. We zorgen dus ook zelf voor een verantwoorde houtkap uit ons bos. We hebben dit jaar nog geen warmtevoorziening in de slaapkamers gepland maar er zijn wel overal al lekker dikke dekbedden en extra dekens.. Wat een groot voordeel is, zijn luiken voor de ramen. Samen met de dikke muren van het huis, levert dat tot nu toe voldoende warmte op. Tussentijds hebben we hier namelijk al een periode van de winter doorgebracht en ook hier kan het flink vriezen en zijn er koude dagen met een scherpe wind.

Ruilhandel
We leven nog in een tijd waarbij we geld moeten vragen om in ons levensonderhoud te voorzien maar alle tekenen wijzen erop dat het monetaire systeem er in de nabije toekomst wel eens heel anders uit zou kunnen zien.

We proberen om mee te werken aan een cultuur waarbij je dat wat je kent, weet of hebt, te delen met anderen. Van de buurboer hebben we dit jaar bijvoorbeeld goede koemest gehad om in de aarde van onze moestuin te verwerken. Een mooie ruil voor het maaien van ons weiland.

Het weiland achter het huis staat ’s winters leeg en we weten dat paardeneigenaars door de droogte grasland te kort komen. We hebben de afgelopen weken in onze nabije omgeving dan ookdiverse mensen aangesproken om door te geven dat we de mogelijkheid willen bieden om hun paarden in onze wei te laten grazen met de vraag of ik in ruil daarvoor op een van de paarden kan rijden. Ik ben namelijk helemaal verliefd op paarden

Toen onze buren hun huis gingen verbouwen, kapten zij oude tegels uit de keuken die wij weer prachtig kunnen gebruiken om onze nieuwe keuken van gebruikt palethout te maken.

Het gaat om een begin…

Opzet van Retour à la Source

We staan geregistreerd als een chambre d’hôte en mini-camping. Je vind ons dus ook op reguliere campingsites. Dat houden we ook zo omdat we geen verschil maken tussen mensen die rust zoeken en mensen die rust zoeken.

Het is de bedoeling dat we de deuren open hebben staan voor iedereen die de stilte op wil zoeken. We bieden ook geen cursussen aan, John wil met liefde en plezier mensen leren hoe ze met een wichelroede om kunnen gaan. Maar dat kan voortkomen uit vragen van mensen. Als paranormaal therapeut ben ik natuurlijk bekend met een groot aantal fenomenen die voornamelijk te maken hebben met energie(verbruik) maar dat is niet onze corps business om maar een keer een buitenlandse term te gebruiken.

Chambre d’hôte betekent dat iedereen hier welkom is voor een korte als een langere periode. De intentie is om mensen voor een langere periode te ontvangen. Gezien de ervaringen die we hier én zelf en met onze eerste gasten hebben opgedaan, begint er na een week iets te veranderen bij mensen.

We zijn ervan overtuigd dat het de combinatie is van de bewuste keuze van de mensen om hier naar toe te komen en hun verwachtingen. Het contact met de aarde, de grond en de natuur hier is speciaal te noemen. Een krachtige, krachtplek aangevuld door ons met ondermeer een zelfgebouwde piramide van stalen buizen die al vaak zijn dienst heeft bewezen.

Het is mooi om te ervaren dat alles letterlijk in opbouw is; wijzelf, de ontvangst van gasten, het huisje waar wij op termijn zelf in gaan wonen, de veestapel, de groentetuin, de sociale contacten en ga zo maar door. We zijn natuurlijk nog lang niet klaar. Ik geloof ook niet dat er ooit een einde aan ontwikkeling komt. Plannen en ideeën te over.

Wij hebben de juiste gevoelskeuzes gemaakt en voelen ons hier THUIS. We hopen dat andere mensen dit in de toekomst net zo gaan ervaren.

Welkom!



Oktober 2011- Kitty Janssen- Retour à la Source- www.retouralasource.org

Geen opmerkingen:

Een reactie posten