donderdag 20 oktober 2011

Gestolen mobieltjes

Straatroof en diefstal van mobiele telfoons is de laatste jaren enorm toegenomen. Om deze misdrijven te voorkomen en terug te dringen zet de politie diverse campagnes in. Zo is er enkele jaren geleden een publiekscampagne gelanceerd met informatie gegeven over de preventieve 'wapens' Yunu en Imei.

Dagelijks worden mobiele bellers de dupe van diefstal van hun mobiele telefoon. Vaak zijn dat dure toestellen die bij de aanschaf van een abonnement met korting zijn verkregen. Behalve het toestel is men na de diefstal ook de simkaart en alle telefoonnummers kwijt die men had opgeslagen. Bovendien wordt bij straatroof vaak ook nog eens geweld gebruikt. In sommige gevallen zelfs grof geweld. Dat levert helaas vaak lichamelijk letsel op en traumatische ervaringen die 'diep in je gevoel voor veiligheid snijden', aldus de politie. Het is dus heel belangrijk om diefstal een halt toe te roepen.

Op welke wijze probeert Bellen.com een steentje bij te dragen?
Er is nog veel onbekendheid op dit gebied bij mobiele bellers en Bellen.com wil zijn bezoekers graag helpen om de mobiele telefoon beter te beveiligen en daarmee minder aantrekkelijk te maken voor dieven. Men kan er zelf namelijk snel en eenvoudig voor zorgen dat het mobieltje geen interessante buit meer is voor een straatrover en een heler. Door de juiste beveiligingscodes te gebruiken wordt uw toestel waardeloos voor iedereen behalve de eigenaar!

Hoe kunt u uw toestel heel simpel beveiligen?

IMEI-nummer noteren (via *#06# zichtbaar te maken) en apart bewaren
Yunu (Your Unique Number) activeren

Wat is het IMEI-nummer en waarvoor dient het?
Imei is de afkorting van International Mobile Equipment Identification. Het is het 15 cijferige serienummer wat aan een mobiel toestel gegeven is ten behoeve van identificatie. Het heeft niets te maken met de simkaart. U krijgt Imei op uw schermpje door *#06# in te toetsen. Ook op de sticker onder de batterij van de telefoon valt dit nummer te lezen. Schrijf het nummer op en bewaar het goed. Imei speelt namelijk een belangrijke rol als uw mobieltje tóch gestolen wordt. De politie heeft Imei nodig om op een nieuwe simkaart in een gestolen GSM een sms-bombardement af te vuren. Bovendien is het een noodzakelijk kenmerk om de GSM op te kunnen nemen in de landelijke database* van gestolen mobieltjes.

Wat is Yunu en waarvoor dient het?
Yunu staat voor Your Unique Number. Het is de beveiligingscode van uw toestel. Maar wat hebt u daaraan? Door Yunu te activeren, werkt uw GSM enkel en alleen maar met uw eigen simkaart. Als een dief of heler er een andere simkaart inzet, doet uw GSM niks. Helemaal niks, omdat hij om Yunu vraagt. En die code kent u alleen. Yunu is dus wat anders dan de pincode die u invoert. Die code, die u ook altijd even moet ingeven, voorkomt alleen dat iemand anders op uw kosten kan bellen. De pincode zit echter op uw simkaart. En het is een fluitje van een cent om die te vervangen. Yunu brengt u in een paar tellen in stelling. Simpel, maar doeltreffend. Hoe u dat doet, is afhankelijk van het merk GSM. Informatie erover staat in de handleiding van uw toestel.

Samenvattende preventieve tips:
U kunt er zelf veel aan doen om te zorgen dat uw toestel geen gemakkelijke buit is voor straatrovers en helers. Hoe?

Schakel Yunu in (zie uw handleiding)
Noteer uw Imei-nummer
Zet een pincode op uw simkaart
Berg altijd uw mobieltje goed en uit het zicht op
Houd oog op uw omgeving

Geen opmerkingen:

Een reactie posten