vrijdag 21 oktober 2011

Relaties zijn goed voor de gezondheid

Lange relaties – niet perse in een huwelijk – zijn de sleutel tot een gezond leven, volgens een nieuw onderzoek wat onder de bevolking van Nieuw Zeeland is gedaan. Mannen en vrouwen die langer dan 5 jaar in een relatie zitten hebben minder kans op een depressieve periode of gedachten tot een zelfmoordpoging, en zijn minder afhankelijk aan alcohol of drugs, volgens de onderzoekers.

“Het huwelijk wordt vaker geassocieerd met verbeterde geestelijke gezondheid, maar er is weinig research waarbij onderzocht is of de duur van het samenwonen wordt geassocieerd met geestelijke gezondheid,” zei Sheree Gibb, die een team leidde waarbij ze de links tussen de relatieduur en de geestelijke problemen in een groep van 1000 dertigers sinds hun geboorte in Dunedin probeerde te leggen.

Dr Gibb zegt dat in het onderzoek niet uitmaakte of het betreffende stel wel of niet getrouwd was: het was de lengte van de relatie die een positief effect had op mensen en hun geestelijke welzijn – het maakte niet uit of het koppel getrouwd was of gewoon samenleefde.

"Onze studie wijst uit dat partnerrelaties je kunnen beschermen tegen geestelijke gezondheidsproblemen, waarbij het positieve effect versterkt narmate de jaren verstrijken dat de relatie standhoudt," volgens Dr Gibb.

"Dit zou kunnen komen door de emotionele support en de financiele stabiliteit die een langdurige relatie kan bieden”. Van alle mensen rond de 30, kampt 16% van hen die niet een relatie zitten met symptomen van depressie, samen met 23% van mensen die een relatie hebben gezeten van 2 jaar of minder.

Daarentegen had maar 10% van alle mensen die in een relatie zaten van 2 tot 4 jaar een depressie, en maar 9% van mensen die langer dan 5 jaar in een relatie zaten. De onderzoekers gingen uit van de score die de participanten zelf gaven aan hun metale gezondheid en hun relatie status.

De studie liet zien dat de score van alcohol misbruik of afhankelijkheid 12% was bij 30 jarigen die niet een relatie zaten, en 13,5% bij mensen die in een relatie van minder dan 2 jaar hebben gezeten. Ter vergelijking, maar 4% van de mensen die 2-4 jaar in een relatie zitten hadden problemen met alcohol, en minder dan 3% die in een relatie zaten voor mensen die meer dan 5 jaar in een relatie zaten.

De onderzoeksresultaten lieten zien dat deze connectie constant bleef, nadat ze andere factoren hadden onderzocht – zoals de familie achtergrond en de geschiedenis van de geestelijke gezondheid. "Mensen die veel risico lopen op geestelijke instabiliteit kunnen hun voordeel halen uit de stabiliteit van langdurige relatie, en blijven werken aan hun relatie door middel van bijvoorbeeld relatie therapie,” volgens Dr Gibb.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten