dinsdag 18 oktober 2011

walnoten gezond?

Een ander woord voor walnoten is okkernoten. Walnoten groeien, hoe verrassend, aan een walnotenboom, maar pas als de boom minstens 10 jaar oud is. Ze hoeven niet geoogst te worden: aan het einde van de zomer vallen ze vanzelf uit de boom. Als je ze goed laat drogen, zijn ze daarna twee jaar houdbaar.

Toegevoegde waarde voor de gezondheid
Zoals vrijwel iedere nootsoort, hebben ook walnoten toegevoegde waarde voor de gezondheid. Walnoten zijn een belangrijke bron van omega-3-vetzuren, die helpen om het hart en de bloedvaten in goede conditie te houden. Verder bevatten de noten vitamine B, een vitamine die een positief effect heeft op de conditie van haar, huid, spijsvertering, ogen en het zenuwstelsel. Een andere vitamine die ruim vertegenwoordigd is in de walnoot, is vitamine E. Deze helpt veroudering tegen te gaan en heeft een positief effect op het zenuwstelsel en de weerstand.

Antioxidanten
Walnoten bevatten ook antioxidanten. Antioxidanten zijn stoffen die helpen om de schadelijke invloed van vrije radicalen te beperken. Op deze manier wordt het risico op diverse soorten kanker verkleind.

Andere positieve effecten van walnoten
Mochten al deze voordelen nog niet genoeg zijn, dan heeft het nuttigen van walnoten voor vrouwen die zwanger zijn of willen worden, nóg een extra waarde. De noot is namelijk rijk aan foliumzuur. Foliumzuur is belangrijk voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. Een dagelijkse dosis foliumzuur verkleint de kans op aangeboren afwijkingen.

Mineralen
Verder bevatten walnoten mineralen, een essentieel onderdeel van onze voeding. Zonder inname van mineralen, werken vitamines niet. Het menselijk lichaam kan wel sommige soorten vitamines aanmaken, maar geen mineralen. Deze moeten dan ook uit onze voeding gehaald worden. Walnoten horen dus zeker bij een gezond dieet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten