zondag 31 oktober 2010

Eckhart Tolle opende de maand van de spiritualiteit 2010

Eckhart Tolle opende de maand van de spiritualiteit 2010 over ‘tijd maken’ met een inspirerende toespraak in de Doelen in Rotterdam
Categorie bewustwording, spiritualiteit, sprekers, tijd Reageer »

Als we erin slagen te leven in het Nu, in de levende ervaring van het moment, leidt dat tot een totaal andere bewustzijnsstaat. We ervaren het leven dan niet langer als vijandig, maar laten het aan ons ontvouwen terwijl we een innerlijke vrede ervaren, onafhankelijk van wat er in en om ons gebeurt. Dat betekent een enorme sprong voorwaarts in de evolutie van de mensheid. Er wordt een nieuwe menselijke soort geboren op deze planeet. Dat is belangrijk nieuws, maar vanavond zullen ze dat niet vertellen op het journaal.

Met de bovenstaande woorden sloot de spirituele spreker en auteur Eckhart Tolle zijn toespraak van ongeveer anderhalf uur af die hij vanmiddag hield ter gelegenheid van de opening van de maand van de spiritualiteit in de grote zaal in schouwburg de Doelen in Rotterdam. Het evenement, dat werd georganiseerd door uitgeverij Ankh Hermes, was helemaal uitverkocht. Dat vond ik verheugend, want ik ben van mening dat Tolle de wereld met zijn inzichten de wereld werkelijk een geschenk aanbiedt. Op een doorleefde en eenvoudige wijze onderwijst hij de essentie van spiritualiteit. Zijn leer is weliswaar gemakkelijk te begrijpen, maar de toepassing in de praktijk is een stuk lastiger. Gelukkig biedt het gewone dagelijkse leven ons volop mogelijkheden om te oefenen in het leven in het nu.

Mijn deelname aan het Tolle-event was voor mij een onverwacht geschenk. Gisteren hoorde ik van mijn vriendin dat ze mij dit nog als extra verjaardagscadeau wilde aanbieden. De zus van een vriend van haar had een toegangskaart gekocht, maar kon er onverwachts niet naar toe. Mijn vriendin kon zelf niet omdat ze een andere activiteit had, maar kocht de kaart voor mij, want ze wist dat ik een fan ben van Eckhart Tolle. Op oudejaarsdag van vorig jaar heb ik een blogbericht over hem geschreven naar aanleiding van zijn bestseller De kracht van het Nu.

Pieter de Boer, directeur van Ankh Hermes, zei in zijn introductiespeech op het Tolle Event dat de uitgeverij voor het thema ‘Tijd maken‘ geen betere spreker hadden kunnen vinden dan Eckhart Tolle. Dat ben ik van harte met hem eens. Tolle is er naar mijn idee in geslaagd om oude wijsheden op basis van zijn eigen ervaringen en inzichten zodanig te formuleren, dat de mens van de 21ste eeuw die daar aan toe is werkelijk iets mee kan. Zijn leringen berusten niet op ingewikkelde conceptuele intellectuele systemen, maar blinken uit in eenvoud. Dat doet me denken aan het bekende gezegde ‘eenvoud is het kenmerk van het ware’.

Tolle hangt niet aan een bepaalde spirituele traditie. Hij verwijst net zo gemakkelijk naar uitspraken van Jezus of Boeddha als naar regels uit de Oepanisjads of uit Een cursus in wonderen. Daarmee heeft zijn visie een universeel karakter waarmij hij een grote groep mensen kan bereiken. Hieronder volgen enkele citaten uit spirituele geschriften waar Eckhart Tolle naar verwees en die ik me nog kan herinneren:

Gij zijt het licht van de wereld (Matthéüs 5)

Dat wat niet gehoord wordt met het oor,
maar waardoor het horen mogelijk wordt,
ken dit waarlijk als Brachman,
niet wat het volk als Brachman eert. (Kena Oepanisjad)

Niets werkelijks kan bedreigd worden
Niets onwerkelijks bestaat.
Hierin ligt de vrede van God. (Een cursus in wonderen)

Wat is spiritualiteit? Om te weten wat spiritualiteit is, moet je volgens Tolle open staan voor de spirituele dimensie. Het thema van de maand van de spiritualiteit is ‘Tijd maken’. Tijd maken voor spiritualiteit is iets heel anders dan tijd maken om bijvoorbeeld een taal te leren of te koken. Tijd staat op gespannen voet met de spirituele dimensie, want in de spirituele dimensie is er geen tijd. Die dimensie is in essentie tijdloos. Dat is de paradox waarmee we te maken hebben.

Als we de tijd bestuderen, ontdekken we dat de tijd vijandig staat tegenover de vormen in de wereld. De tijd maakt het mogelijk dat dingen ontstaan, een hoogtepunt bereiken en daarna vervallen. Niets is duurzaam. Alles vervalt na verloop van tijd tot stof. Toch zoeken mensen een vorm van vervulling in de tijd. Dat is een misvatting. De wereld van de veranderende vormen en de tijd is er niet om ons vervulling te bieden, maar om het mogelijk te maken dat we in spiritueel opzicht ontwaken, dat we gaan leven vanuit de diepte van de verticale dimensie.

De meeste mensen ervaren voortdurend een gebrek aan iets. Ze ervaren een gemis en zijn met hun aandacht niet in het nu, maar in het verleden of in de toekomst. Het verleden bestaat niet in de levende ervaring. Dat wat we het verleden noemen zijn herinneringen aan wat heeft plaatsgevonden. Dat wat we de toekomst noemen is een projectie van onze gedachten. De toekomst bestaat ook niet. Dat is een projectie van gedachten.

De meeste mensen zijn voortdurend bezig om het gevoel van gemis op te heffen, maar slagen daar niet in. Als een behoefte is vervult, ontstaat er wel weer een nieuwe behoefte. Iemand die een gewone auto heeft gekocht kan gaan verlangen naar een BMW. Een spirituele zoeker die een leraar heeft gevonden kan verlangen naar een betere leraar omdat hij of zij voor zichzelf de beste spirituele leraar wil hebben die er is. Er is geen fundamenteel verschil tussen iemand die in de toekomst een BMW wil hebben en iemand die in de toekomst spiritueel verlicht wil zijn. Een voortdurende gerichtheid op de toekomst of het verleden houdt een ontkenning in van het huidige moment. We leven in de illusie dat er in de toekomst iets komt dat ons gelukkig zal maken. Die opvatting kunnen we lang volhouden en op ons sterfbed kunnen we tot de conclusie komen dat we niet hebben geleefd.

Het probleem is dat we ons identificeren met onze gedachten. Dat komt bijvoorbeeld heel sterk tot uitdrukking in de bekende uitspraak van de filosoof Descartes ‘Ik denk, dus ik ben’. Descartes begreep blijkbaar niet dat bewustzijn, dat geen deel uitmaakt van de tijd, iets anders is dan gedachten, die vormen zijn die komen en gaan. Je bent onbewust als je je identificeert met elke gedachten-vorm.

Mensen zijn geneigd om aan de dingen in hun leven een absolute belangrijkheid toe te kennen. Aangezien het allemaal gaat om vormen die weer verdwijnen, is niets absoluut belangrijk. Zaken als je gezondheid, je financiële situatie, waar je woont of wat je doet zijn niet absoluut belangrijk, maar relatief belangrijk. Als we de identificatie met onze gedachten loslaten en aandachtig leven in het nu, wordt het leven gemakkelijker. Moeilijkheden zullen echter blijven komen, want die zijn inherent aan het leven. De manier waarop we daarmee omgaan verandert, waardoor we een diepe dankbaarheid en vrede kunnen ervaren.

Als we erin slagen te leven in het Nu, in de levende ervaring van het moment, leidt dat tot een totaal andere bewustzijnsstaat. We ervaren het leven dan niet langer als vijandig, maar laten het aan ons ontvouwen terwijl we een innerlijke vrede ervaren, onafhankelijk van wat er in en om ons gebeurt. Dat betekent een enorme sprong voorwaarts in de evolutie van de mensheid. Er wordt een nieuwe menselijke soort geboren op deze planeet. Dat is belangrijk nieuws, maar vanavond zullen ze dat niet vertellen op het journaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten