maandag 25 oktober 2010

Eco dorp

KRAGGENBURG - In het Klokhuis te Kraggenburg vormt zich zaterdagmiddag een grote kring. Jan Schuiling zit er tussenin, hij is de initiatiefnemer van ‘ecodorp' en probeert deze leefvorm in verschillende delen van Nederland van de grond te krijgen, ‘omdat de tijd er steeds meer rijp voor wordt'.

Er zijn opvallend veel jongeren aanwezig, ook van buiten de Noordoostpolder. Wat hen bindt is een gevoel van noodzakelijke verandering, op zoek naar een betere wereld. ‘Duurzaamheid en gemeenschapsvorming zijn geen nieuwe termen meer. Het is bekend dat we drie aardes nodig hebben om onze wijze van leven voort te kunnen zetten. Het is duidelijk dat het anders, minder moet, maar dat hoeft niet ‘armoeierig' te zijn', stelt Schuiling.

Er zijn inmiddels 10 initiatieven voor ecodorpen, waarvoor grond beschikbaar is gesteld, waarvan een aantal in Noord-Nederland. Zelf woont Schuiling in Valthermond en daar ontstaat het Hunzedorp, met de bouw van een earthship. ‘Dit is zelfvoorzienend met waterzuivering, energie, tuinbouw. Hiervan zijn er inmiddels zo'n duizend verspreid over de wereld'.

Grootte ecodorp

Schuiling heeft zich al van kinds af aan in architectuur en ruimtelijke vorming verdiept en dan met name het sociale aspect. Hoeveel mensen kunnen in zo'n dorp wonen? ‘Findhorn, een gemeenschap in Schotland, die al 50 jaar bestaat, heeft onderzocht dat - wil je het goed doen - 25 mensen het minimum en 150 mensen het maximum is. Dit aantal is al van oudsher bekend uit stamverbanden'.

‘Hoeveel ‘ik' en hoeveel ‘wij' kun je aan? Wil je een sterke groep worden, dan moet ieder zichtbaar zijn. In veel dorpen of gemeenschappen mist iets essentieels', zag Schuiling. ‘Er is veel onderzoek gedaan naar matriarchale gemeenschappen. Deze werden geleid door een vrouw, het besluit werd genomen in consensus, eenstemmigheid. Dat is iets anders dan een compromis, daar gaat het over de helft plus een.'

Schuiling ontdekte het Forumgesprek en het socratisch gesprek. ‘Een nieuwe bestuurs- en gespreksvorm. Een nieuwe inhoud voor vrijheid, gelijkheid en broederschap. Dit wordt nu toegepast in de gemeenschapsvorming die noodzakelijk is voor ecodorp. Elk initiatief heeft een eigen kleur, het zijn de mensen die het vorm geven', vertelt hij vanuit zijn ervaring. ‘Er zijn drie termen die een hoofdrol spelen: gemeenschap, spiritualiteit en ecologie'.

Nabij Voorsterbos

In de kring in Kraggenburg wordt verteld over een ecodorp-Polderdorp nabij het Voorsterbos. En over de gemeente die openstaat voor nieuwe woonconcepten. Er worden veel vragen gesteld.

‘Zweverig?' ‘Er is een locatie beschikbaar', stelt Schuiling. ‘Van de bouwkosten is viervijfde arbeid en éénvijfde materiaal. Er is veel ervaring in leembouw en uit Denemarken komen mooie voorbeelden van ecodorp-architectuur. Daar bestaan ook ‘regelvrije' zones. De overheid moet dus toestaan bouwbesluitvrij te bouwen. De enige regel is een wind- en waterdicht huis'.

‘En het werk?', wordt er gevraagd. ‘Dat breng je zelf mee of je werkt buiten het dorp, dat zich nestelt in de regio. Het is geen eiland, dat zich afsluit van de omgeving, juist niet', aldus Schuiling.

Iemand vraagt zich af of zij wel een mens is om in een gemeenschap te wonen. ‘Het is te vroeg om te denken dat er morgen een ecodorp ontstaat', stelt Schuiling. Het begint bij de mens, je moet beginnen met gemeenschapsvorming. Communicatie zonder oordeel of vooroordeel.' Vervolgens wordt het forumgesprek in de kring geoefend met de mensen die overwegen een initiatiefgroep te beginnen.

Meer info op: www.pro-werelddorp.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten