zaterdag 30 oktober 2010

RESTAURATIE VAN LEGENDARISCH ARMEENS KLOOSTER

Een gemeenschappelijk initiatief van de privésector en de overheid wil het legendarische Tatev-klooster, dat ooit het centrum van de Armeense cultuur was, nieuw leven inblazen. Het Zuid-Armeneense Tatev was in de middeleeuwen een belangrijk spiritueel centrum.

Het klooster beleefde zijn bloeitijd in de 14de eeuw dankzij de daaraan verbonden universiteit die belangrijke filosofen, theologen, musici, kunstenaars en andere vooraanstaande denkers voortbracht.

Daarna brak een bewogen periode aan met aardbevingen en vernielingen tijdens opeenvolgende aanvallen en belegeringen. Na de communistische machtsovername werd het klooster verlaten en bij de aardbeving van 1931 werd het klooster grotendeels verwoest. Van de maand werden plannen bekendgemaakt om een aanzienlijk deel van het klooster te restaureren en herop te bouwen. Dat moet er niet alleen voor zorgen dat Tatev opnieuw een geestelijk centrum wordt, maar dat er via het toerisme ook een belangrijke impuls wordt gegeven aan de zes omringende, sterk verarmde dorpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten