vrijdag 3 december 2010

Archeologen vinden restanten kopermijn in Jordanië

Archeologen vinden restanten kopermijn in Jordanië

SAN DIEGO – Onderzoekers van de universiteit van Californië zijn bij opgravingen in Jordanië gestuit op restanten van een eeuwenoude kopermijn.

Volgens de onderzoeksleider, prof. Thomas Levy, kan het resultaat van de opgravingen wellicht in verband worden gebracht met het Bijbelse spreken over het bestaan van kopermijnen ten tijde van de Israëlische koning Salomo.

De ploeg van Levy verrichtte in de afgelopen maanden onderzoek op drie locaties in de regio Khirbat en-Nahas in Zuid-Jordanië. De opgravingen waren bedoeld om meer duidelijkheid te krijgen over de rol van techniek in oude samenlevingen.

De onderzoekers deden een „opzienbarende” bijvangst. In de regio vonden zij onder meer duizenden tonnen slak, een bijproduct dat ontstaat bij het winnen van metalen uit erts. Met behulp van de koolstofmethode dateerden de onderzoekers de slakken op de tiende eeuw voor Christus, de tijd van koning Salomo.

De vondst beïnvloedt het ”koning Salomodebat”, meent Levy. Op dit moment zijn er veel wetenschappers die weinig waarde hechten aan de historische gegevens in het Oude Testament.

Hoewel uit de opgravingen niet duidelijk is geworden of de restanten echt in verband kunnen worden gebracht met de mijnen van koning Salomo, toont de ontdekking wel aan dat er in die regio, en in die tijd, op grote schaal koper werd geproduceerd. Het gebied gold als „het Pittsburgh van Palestina”, aldus prof. Levy onlangs in de Amerikaanse krant San Diego News.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten