woensdag 2 november 2011

Franse boter

Volkskeukenschrijver Onno Kleyn ontving een moeilijke vraag. Een Volkskrantlezer is lactose intolerant en kan daarom geen zuivel meer verdragen. Toch blijkt Franse boter geen probleem. Rarara hoe kan dat? Of Foodlog het wellicht kan verklaren, vraagt Onno. De lezer wil weten waar je zulke Franse boter in Nederland kunt kopen.

De lezer schreef: Beste en zeer gewaardeerde Volkskeukenschrijvers/sters en kokers,

Ik heb heel veel vragen over boter, ik kan de Nederlandse boter niet eten, maar sommige Franse wel en ik ben dol op boter (in lekker eten) en ik zoek dus zoveel mogelijk manieren om dit toch te kunnen aanschaffen zonder twee dagen ziek te zijn. Ik hoop dat jullie kunnen helpen, eerst heel even een korte introductie waarom ik het niet meer kan eten.

Na jaren heerlijk gegeten en gekookt te hebben met kaas, boter en melk heb ik in Zuid-Afrika een ziekte opgelopen, met als gevolg dat ik geen lactose (melksuiker) meer kan verteren. Het enzym wat dat in stukjes knipt maak ik niet meer aan. Ik weet helaas wat ik dus mis.

Nu kon mijn hele kookrepertoire de prullenbak in en moest ik opnieuw beginnen. Ik kookte gelukkig toch al graag zelf, want in Nederland wordt er overal melkpoeder toegevoegd aan willekeurig welk eten. Nu, na een aantal jaren, blijkt dat er sommige kazen mogelijk zijn en dat er lactosevrije (echte melk) bestaat. De melksuiker is al afgebroken en de melk is iets zoeter. De producten zijn deels ook in Nederland verkrijgbaar: Melk, slagroom en yoghurt.


Franse boter - Foodlog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten