woensdag 30 november 2011

Rookworsten

De winter staat voor de deur en dus zijn de schappen weer gevuld met rookworsten. Ondanks dat een enkele fabrikant wel stappen heeft gezet op het gebied van dierenwelzijn zijn de gangbare rookworsten nog onvoldoende duurzaam en zijn de duurzame rookworsten niet lekker genoeg. Dat blijkt uit de tweede rookworstentest van Natuur & Milieu. Vivera heeft de handschoen opgepakt en inmiddels toegezegd om samen met Natuur & Milieu voor het volgend winterseizoen een smaakvolle duurzame rookworst te gaan ontwikkelen. Dit zegt Natuur & Milieu in een persbericht.

Over de test
Dertien rookworsten zijn onderworpen aan een duurzaamheidstest en een smaaktest door topkok Pierre Wind en zijn leerlingen. De plantaardige rookworsten van Vivera en Tivall komen als het meest duurzaam uit de bus. Zij scoren het beste op de uitstoot van broeikasgas, energiegebruik en ruimtebeslag maar het slechtste in de smaaktest. Gangbare rookworsten als de Gelderse scharrelrookworsten van AH/Puur & Eerlijk en de magere boerenscharrelrookworst van Unox, scoren het beste op smaak, maar slecht op duurzaamheid.

Plantaardige ingrediënten
Sijas Akkerman van Natuur & Milieu: ‘Een fabrikant als Unox heeft afgelopen jaar met zijn diervriendelijke rookworst een grote stap gezet voor dierenwelzijn en laat daarmee zien dat veranderingen mogelijk zijn. We dagen de Unoxen van deze wereld uit een even grote stap te zetten voor het milieu en de natuur. Dat kan gemakkelijk door plantaardige ingrediënten in hun rookworsten te gebruiken. Vooral de grote producenten van rookworst moeten nu echt gaan innoveren. Wij gaan er alvast voor zorgen dat volgend jaar tenminste één lekkere en duurzame rookworst in de schappen ligt.’

Milieukeur
Rookworsten kunnen een stuk duurzamer worden door zoveel mogelijk plantaardige ingrediënten te gebruiken en voor vlees te kiezen met Milieukeur varkensvlees. Deze varkens worden gevoed met verantwoord geproduceerde soja. Op het gebied van dierenwelzijn moet het vlees ten minste voldoen aan twee sterren Beter Leven Keurmerk.

Beter en gezonder
In een Nederlands huishouden komt ’s winters gemiddeld een keer per week rookworst op tafel. Rookworsten met minder vlees zijn beter voor het milieu en ook nog eens gezonder omdat we dan minder verzadigde vetten binnenkrijgen. Daarom wil Natuur & Milieu de flexitariërs - mensen die minstens een dag per week geen vlees eten - graag een handje helpen. Flexitariërs zijn de trend. Slechts 13 procent van de bevolking eet nog elke dag vlees.

Bron: Natuur & Milieu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten