dinsdag 8 november 2011

Fructose pas op!!

Het klinkt zo onschuldig: fructose, fruitsuiker. Fruitsuiker is natuurlijk de suiker die voorkomt in fruit en groente. Die is prima voor ons!
In de jacht naar meer commercieel gewin heeft de mens met fruitsuiker iets gedaan wat de oorzaak is van veel ellende. Langzaam maar zeker verschijnen er meer en meer artikelen over. De mens haalt fructose uit maïs. ( vaak staat er op het etiket dan ook maïsstroop of gewoon fructose) Deze fructose is in essentie het zelfde als de suiker in een appel. Echter door deze fruitsuiker te concentreren en in grote hoeveelheden te gebruiken ontstaan ernstige problemen.

Fructose is een van de weinige suikers die geen snelle bloedsuikerstijging geeft en geen insulinerespons oproept. Het heeft, zoals deskundigen zeggen, zowel een lage glycaemische index als een lage insuline index. Dat lijkt op het eerste gezicht geweldig gezond, maar de lever wordt bloednerveus van een overdosis fructose.
Er zit nog een addertje onder het gras: je krijgt er geen vol gevoel van. Bij gezonde mensen zorgt blootstelling aan insuline na verloop van tijd voor een verzadigd gevoel. De hersenen krijgen een stopteken: stoppen met eten, het vat is bijna vol! Bij inname van fructose blijft dit signaal uit. Je kunt een halve kilo met fructose gezoet ijs eten, je hersenen hebben niet door dat er zojuist 1000 kilocalorieën zijn gebunkerd. De eetlust wordt op geen enkele manier gedempt en je blijft vrolijk doorsnaaien. Als je diezelfde 1000 kilocalorieën tijdens een gewone maaltijd naar binnen werkt, zit je voor een uur of vijf vol.’

Maar waarom reageert ons lichaam zo slecht op fructose?

John Bantle, een endocrinoloog: Gedurende 2,6 miljoen jaar had onze stofwisseling alleen te maken met glucose. Zelfs op een dieet van uitsluitend fruit krijg je maar een paar gram fructose per dag binnen. De evolutie heeft nooit rekening gehouden met fructose als noemenswaardige energieleverancier. Daarvoor waren de in de voeding voorkomende hoeveelheden simpelweg te klein. Ons lichaam is er gewoon niet op berekend. De 50 gram fructose per persoon per dag die gemiddeld is voor de meeste westerse landen, is best een leuke opsteker voor de economie, maar ons lijf gaat er totaal van naar de bliksem. Het onderzoek blijkt dat gezonde mannen binnen enkele weken het voorstadium van diabetes ontwikkelen op een dieet met 19 energieprocent fructose.
Dat je door het eten van veel suiker dik kunt worden, is geen nieuws. Minder bekend is dat fructose - meer dan elke andere zoetstof - aanzet tot de opslag van vet, voornamelijk buikvet. Maar er is meer aan de hand. De gemiddelde Nederlander eet dagelijks 100 gram suiker. Wie regelmatig meer dan 50 gram suiker eet (de "verborgen" suikers meegeteld) en dus minstens 25 gram fructose binnenkrijgt, loopt volgens onderzoeken een aanzienlijke kans op insulineresistentie. Daarbij reageren de lichaamscellen niet goed meer op insuline. Insulineresistentie kan leiden tot diabetes. (Bron: MedNet, 12-11/15:09)

Het blijkt ook dat bij eten van dezelfde hoeveelheid fructose in vergelijking met glucose( gewone suiker), het lichaam 2x zoveel vet aanmaakt. Dus je wordt er 2x zo dik van!
Fructose verhoogt het LDL-cholesterol ( dit is de slechte cholesterol). Hierdoor wordt de kans op aderverkalking, hart en hersenproblemen vergroot. Fructose werkt dubbelop in negatieve zin, want ook de fructose zelf zorgt voor een toename van de aderverkalking volgens Peter Havel, fructose-deskundige van de Universiteit van Californië .Dit effect wordt nog versterkt door te weinig bewegen, te vet eten.

Maar er blijkt nog iets aan de hand met fruitsuiker, wat zeker zo ernstig is. Het klinkt zo bizar dat ik het in eerste instantie ook moeilijk kon geloven, tot ik het hele artikel gelezen had.

Bij het proces waar mee de maisstroop/ fructose wordt gemaakt, wordt kwik gebruikt. Die kwik kan niet helemaal uit het product worden terug gewonnen, wat betekent dat de fructose vervuild is met kwik. Kwik is, zoals je waarschijnlijk weet, een zwaar gif wat beschadigingen aanricht aan het zenuwstelsel, als ook aan spieren, nieren en wat stemmingswisselingen en geheugen verlies veroorzaakt. En…er is nog een giftige substantie in de fructose die in het engels heet glutaraldenhyde, ook een stof die nodig is om de fructose uit de maïs te halen. Ook hiervan zitten er restanten in de fructose. Dus als je je yoghurt, koekjes, sauzen, ed eet krijg je deze gifstoffe er gratis bij.

Deze bevindingen komen van het institute for Agriculture and trade in de VS,een tweede studie staat in (http://www.ehjournal.net/content/8/1/2), en een derde studie toont aan dat een derde van alle producten waar fructose in zit, vervuld zijn met kwik (David Wallinga, M.D., entitled "Not So Sweet: Missing Mercury and High Fructose Corn Syrup" (http://healthobservatory.org/librar...).
Zelfs een gepensioneerd lid, Renee Dufault van de Amerikaanse FDA( food and drg andministration) heeft na haar pensionering( voor die tijd kon ze dat niet doen) een rapport bekend gemaakt waarin ze bekend maakt dat fructose vervuild is met kwik. Er werd niets met haar rapport gedaan.

Er is veel meer over te zeggen maar dat ga ik niet doen, want waar het me om gaat is duidelijk te maken hoe schadelijk het gebruik van fructose is, zelfs al is het helemaal schoon.
Dus als je zoete dingen wilt eten en dat is een natuurlijke behoefte, we hebben zoet nodig, eet fruit of neem dan iets met gewone suiker, nog beter rietsuiker, nog beter honing of nog beter dat kruidenproduct wat ik hier niet met naam mag noemen beginnende met een S.

Dus let op de etiketten. Vermijd de fructose. Ook bij trek in zoet, bijvoorbeeld bij thee of koffie of tussendoortje is er een keuze voor gezonde en ongezonde dingen. De sunvitalite repen van Sunrider bijvoorbeeld zijn heerlijk en bevatten allemaal gezonde ingrediënten, ze voeden je met gezonde nuplus kruiden , bevatten vezels voor een betere darmwerking en een snellere vermindering van je trek.
Wil je de behoefte aan zoete dingen gemakkelijk de baas kunnen en je bloedsuikerspiegel in balans brengen, neem dan Vitataste. Deze heel krachtige kruidencombinatie voedt de alvleesklier en zorgt er daarmee voor dat je trek zich weer richt op dat wat het lichaam echt nodig heeft en goed voor je is. De zoete dingen worden minder aantrekkelijk, de gezonde groene voeding zoals groente, ga je veel lekkerder vinden.
Je bloedsuikerspiegel en trek blijven ook in balans met Nuplus en Vitashake, die zorgen dat je trek snel voldaan is en je 20 tot 30 voedende kruiden binnenkrijgt die het lichaam echte goede bouwstoffen geven die het nodig heeft om meer energie te produceren en betere nieuwe cellen te produceren.

bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten