zaterdag 5 november 2011

Zeg nee tegen ontsporen

We weten allemaal dat een relatiebreuk een zware klap kan uitdelen. Toch hoeven deze moeilijke momenten niet noodzakelijk gepaard te gaan met een totale ontsporing.
Grijp dus niet naar alcohol of 'troostende' calorieën, sluit je niet op en stamp zeker en vast je zelfbeeld niet de grond in. Hier zijn een paar tips om op een gezonde manier je breuk te verwerken.

Laat je emoties los
Loop niet weg van je gevoelens, maar probeer ze te (h)erkennen. Alleen zo kan je aan het verwerkingsproces beginnen. Daarnaast is het ook goed te aanvaarden dat je je slecht voelt, anders blijf je veel langer vastklampen aan de negatieve emoties en stel je het verwerken uit.

Drink je miserie niet weg
Een kater om even al de rest te vergeten? Beter niet! Hoewel onderzoeken aantonen dat vooral mannen relatiebreuken beantwoorden met een aaneenschakeling van zatte nachten, blijven vrouwen hier zeker niet van gespaard.

Het lijkt misschien niet de slechtste keuze eens goed te gaan pintelieren met een vers gebroken hart, toch is de stap naar misbruik niet zo groot. Eens je vasthangt aan alcohol om stress en verdriet te 'verwerken', ligt de depressie al snel op de loer want alcoholmisbruik is hiervoor een bewezen katalysator.

Kies voor lekker en gezond
Geen honger meer of net teveel? Geen van deze wegen is goed voor je gezondheid. Een emotionele hongerstaking is namelijk net zo slecht als emovreten. Zeker in deze koude maanden zijn soepen en stoofpotjes een goede keuze omdat ze voedzaam, verwarmend en hopelijk ook verzachtend werken.

Daarnaast zijn ook 'gezonde' vetten in zalm, walnoten, avocado, olijfolie, ... goed voor je stemming een boost te geven. Alleen al het besef dat je je lichaam goed voedt en zorg draagt voor jezelf, kan wonderen doen in emotionele tijden.

Verbind opnieuw met vrienden
Vriendschap is gezond! Zo zou tijd spenderen met goede vrienden/vriendinnen een verlagende impact hebben op je stresshormonen. Maak daarom gebruik van je single status om vrienden op te zoeken die je tijdens je relatie misschien net iets te veel links liet liggen want het zal je goed doen.

Let wel op dat je niemand helemaal gaat overbelasten door teveel op 1 persoon te steunen. Probeer een groot netwerk uit te stippelen door jezelf te verbinden met vrienden, familie en als het gepast is, zelfs met collega's.

Vier je zelfwaarde
Laat je relatiebreuk niet bepalend zijn voor je zelfbeeld! Het is belangrijk dat je jezelf herinnert aan je eigen kunnen, aan alles wat je al bereikt hebt en ook aan je dromen voor de toekomst. Schakel gerust ook vrienden en familie in door hen te vragen je even te vertellen waarom ze jou zo graag zien.

Pas op voor overkill
Ben je in de fase dat je denkt: "Aha, ik ben vrij, tijd voor veel nieuwe dingen", let dan toch maar op dat het je allemaal niet teveel wordt. Neem eerst de tijd te wennen aan de nieuwe situatie en wees zeker dat je echt aan het herstellen bent van de breuk vooraleer je in iets anders duikt. Het instortingsgevaar is namelijk zeer groot als je aan iets begint zonder stabiele fundamenten.

Beweeg
Woede? Frustraties? Verdriet? Laat het allemaal los! Hoe je dat doet, dat beslis je zelf. Boksen, dansen, yoga, ... allemaal goed, zolang je maar een uitlaatklep kan vinden. Fysieke inspanning laat namelijk gezonde chemicaliën los in je brein

Geen opmerkingen:

Een reactie posten