maandag 7 november 2011

Nucleaire verrassingen na Fukushima

Bijna acht maanden nadat de kernreactoren in Fukushima smolten en ontploften braken ze nog steeds verrassingen uit. Dat schrijft correspondent Tom Clarke van Channel 4 News Science.

Eind oktober 2011 vonden ambtenaren in Tokyo’s forenzenstad Kashiwa in de bodem een stralings-hotspot rondom een lekkende afvoer. De intensiteit daarvan was bijna net zo hoog als de straling die de evacuatie van steden noodzakelijk maakten, en die veel dichter bij de getroffen kerncentrale lagen. Het was niet logisch: het grootste deel van de fall-out kwam neer op het platteland ten noordwesten van de Fukushima fabriek. Kashima, een stad met 400.000 inwoners, ligt ca. 150 kilometer zuidelijker. De jacht is nu geopend op nog meer hotspots rondom de afvoerpijp en rioleringssystemen. Deze week kwam er nog een verrassing bij, toen een nieuwe analyse liet zien dat de ramp twee maal zoveel radioactiviteit heeft verspreid dan aanvankelijk werd geschat.

De twee voorbeelden laten zien hoe moeilijk het voor deskundigen nog is om de juiste impact van de Fukushima crisis te beoordelen, niet alleen voor wat betreft de invloed op de gezondheid en het levensonderhoud van mensen in die regio, maar ook de invloed op de nucleaire industrie in Japan en op de toekomst van kernenergie in de hele wereld.

Voortgang in Fukushima
Elke dag zijn nog steeds ongeveer 2.500 tot 3.000 mensen in Fukushima bezig om de troep langzaam op te ruimen. Het werk wordt belemmerd door brokstukken met ‘n intense radioactiviteit die door de explosies over het hele terrein zijn verspreid – in sommige delen van het terrein is de straling hoog genoeg om iemand binnen enkele minuten te doden.

Er is vooruitgang geboekt: alle drie de reactoren die gesmolten zijn worden nu automatisch gekoeld met zeewater dat er doorheen wordt gepompt. Tepco, de firma die de fabriek exploiteert, is net klaar met de installatie van een zeer geavanceerd waterzuiveringssysteem. Hierbij wordt 10.000 ton water dat tijdens het koelproces radioactief raakt verdampt, om de radioactieve vervuiling er uit te verwijderen, die vervolgens op het terrein veilig wordt opgeslagen. Maar er ligt nog steeds ongeveer 120.000 ton zwaar vervuild water opgesloten in tunnels onder het fabrieksterrein. En er kan pas aan het werk worden begonnen zodra de reactoren zijn afgekoeld.

Tepco zegt dat de reactoren tegen het eind van het jaar veilig zullen zijn gemaakt in een toestand die “koude shut down” wordt genoemd. Echter, gezien de schade aan de reactorkernen, en de gesmolten brandstof binnen in de reactoren, twijfelen waarnemers of dit doel zal worden gehaald. “Die brandstof zal heet blijven en dat zal nog járen zo doorgaan”, zei de doorgewinterde nucleaire Greenpeace campagneleider Shaun Burnie.

De fysieke en psychologische fall-out
Het grootste deel van de langetermijn straling is te wijten aan cesium isotopen –een afbraakproduct van uranium splijtstof. Cesium heeft een halfwaardetijd van 30 jaar. “Mijn inschatting is dat er sommige gebieden zijn waar mensen in de komende decennia niet zullen kunnen terugkeren” zei Jim Smith, die de ecologische erfenis van de Chernobyl ramp heeft onderzocht.

Een bijzonder probleem is dat cesium door planten en dieren wordt opgeslagen. Landbouw en veeteelt zullen in sommige gebieden onmogelijk blijven. Dat is een groot probleem voor delen van de prefectuur (soort provincie) Fukushima. Fruit en rundvleesproductie waren enkele van hun economische pijlers.
Zelfs producten uit niet-verontreinigde gebieden uit de regio worden door consumenten uit angst voor besmetting gemeden. De nasleep van Fukushima zal veel langer duren dan verwacht werd. Dat is nu wel duidelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten