woensdag 30 november 2011

Mensen gaan op zoek naar wat belangrijk is in hun leven

"Veel mensen zullen de komende jaren, juist als het maatschappelijke klimaat verkilt, op zoek gaan naar wat belangrijk is in hun leven", verwacht Rein Zunderdorp, voorzitter van het Humanistisch Verbond. Hij werd vrijdag 25 november gëinterviewd over de toekomst van het humanisme en het Humanistisch Verbond bij het NCRV-programma Lunch!

De redactie van het radioprogramma greep het 65-jarige bestaan van het Humanistisch Verbond aan om aandacht aan het humanisme te besteden.
Het jublieum werd 26 november door ongeveer 350 leden en niet-leden gevierd in een afgeladen Pakhuis de Zwijger. Het humanisme is een levensbeschouwing die uitgaat van de waardigheid van mensen en haar inspiratie vindt in menselijke vermogens.
Humanisme is lol

In de straatinterviews in de uitzending kwamen verschillende associaties die het humanisme oproept naar voren: zoals de mensenrechten en humaniteit, maar ook 'de mens als middelpunt' en onderlinge solidariteit. "De compilatie van interviews vond ik prachtig, we kunnen het zo als reclame gebruiken", merkte Zunderdorp op. Eén mevrouw zei: "Humanisme is lol." Zunderdorp: "Die vond ik ook wel mooi, want wij vinden ook dat je het leven moet vieren."

Zunderdorp: "De kern van het humanisme is dat mensen uit zichzelf en met elkaar betekenis aan het leven geven, elkaar willen inspireren en verbindingen met elkaar willen aangaan." En dat biedt kansen voor het Humanistisch Verbond te groeien, want het zoeken naar zin en betekenis voldoet aan een groeiende maatschappelijke behoefte, volgens de voorzitter.
Groei aantal leden

Het Verbond heeft nu 13 duizend leden, maar dat zullen er meer worden. "Er zijn heel veel mensen die zich humanist voelen. Die mensen zullen in de komende jaren, juist als het maatschappelijke klimaat verkilt en verhardt, actief op zoek gaan naar de belangrijke dingen in het leven."

Zunderdorp: "Er is een toenemende behoefte bij mensen om niet alleen met 'geld en eigen belang' bezig te zijn. Ook onder jongeren. Het is een miskenning om te denken dat jongeren voor levensbeschouwelijke vragen geen belangstelling hebben."
Nihilisme en tribalisme

Het Humanistisch Verbond is opgericht in 1946, een periode dat Nederland sterk verzuild was. Niet-religieuze organisaties werden achtergesteld en hadden niet dezelfde rechten als religieuze instellingen. Daarnaast bood het Verbond een 'levensbeschouwelijk tehuis' aan buitenkerkelijken. Maar het Verbond wilde ook het nihilisme bestrijden. Zunderdorp: "Jaap van Praag, een van de belangrijkste oprichters van het Humanistisch Verbond, interpreteerde de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog voor een groot deel als een gebrek aan moreel houvast. Mensen lieten zich op sleeptouw nemen door populistische en racistische benaderingen."

Van Praag was ervan overtuigd dat als mensen een moraal anker hebben, nihilisme geen kans krijgt. Zunderdorp ziet overeenkomsten met het hier en nu. "Er is veel verwarring en er zijn populistische, of beter gezegd tribalistische stromingen. Mensen hebben de neiging om als het moeilijk wordt zich terug te trekken in hun eigen clan. En de ander buiten te sluiten."
Met elkaar doen

Welke antwoord heeft het humanisme daarop? Zunderdorp: "In een wereld waarin iedereen van elkaar afhankelijk is, kom je er niet met een redenering als 'eigen volk eerst'. We zullen het met elkaar moeten doen. Met dat begint gewoon bij jezelf, dichtbij. Met nadenken over wat belangrijk is, wat goed is en wat slecht. En dat vooral ook samen met andere mensen te doen, te proberen om van het leven iets te maken en niet alleen maar ruzie te maken."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten