dinsdag 12 april 2011

Acht jaar op jacht naar het perfecte filmshot

Acht jaar op jacht naar het perfecte filmshot


DEN HAAG - Het heeft hem acht jaar gekost, maar uiteindelijk is het toch gelukt om hét shot te filmen waarnaar hij op zoek was: een tornado vanuit het middelpunt van de storm. In de film Tornado Alley die vanaf volgende week in Omniversum in Den Haag draait, is de tornadojacht van filmmaker Sean Casey te zien.

Casey, ook wel bekend van de serie Storm Chasers op Discovery Channel, bouwde een speciaal voertuig om tornado's van binnenuit te kunnen filmen. Het gepantserde gevaarte lijkt op een kruising tussen een legertank en het ruimteschip uit de film ET. Het weegt zeven ton, maar raast met hoge snelheid dwars door Tornado Alley, de regio in het midden van de Verenigde Staten waar veel tornado's voorkomen.

Vanuit het voertuig filmt Casey met een speciale grootbeeldcamera, bestemd voor Imaxfilms. ,,Ik wou niet vanaf een afstandje filmen met een telelens. Ik wou ín de storm zitten en hem echt voelen. Na acht jaar tornadojagen is dat me eindelijk gelukt'', vertelde Casey maandag.

In zijn film, die in Omniversum op een koepelscherm van 840 vierkante meter geprojecteerd wordt, vliegen olievaten voorbij als blaadjes in de wind, zijn metershoge windhozen te zien die zo uit de hemel naar beneden lijken te komen en wordt de verwoesting getoond die tornado's met zich meebrengen. ,,Het is magisch om in een tornado te zitten. De lucht is gevuld met energie en kracht, het voelt surrealistisch, spiritueel zelfs. Het voelt als een buitenaardse macht'', aldus Casey.

In de film volgt Casey ook een team van wetenschappers dat tornado's onderzoekt. Zij verzamelen en analyseren data om beter te kunnen bepalen welke storm een tornado wordt en welke niet. Zo willen ze inwoners van Tornado Alley eerder kunnen waarschuwen als er een tornado dreigt. Elk jaar komen tijdens het tornadoseizoen zo'n zestig Amerikanen om het leven, schat Casey.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten