maandag 18 april 2011

Met bonen blijf je gezond

Wat is lekker, verzadigend, caloriearm en vol van belangrijke voedingsstoffen? Bonen. Hoewel ze er onopvallend uitzien, zijn bonen namelijk ware gezondheidskampioenen.

Bonen zijn kleine schatkistjes die uitpuilen van de gezonde stoffen. Een kommetje van deze peulvruchten levert al gauw 13 gram vezels op, wat gelijk staat aan de helft van onze dagelijkse behoefte. Bovendien zitten bonen met ruim 15 gram per portie boordevol eiwitten, maar ook tal van andere gezonde voedingsstoffen. Zo bevatten bepaalde soorten bonen zoveel anti-oxidanten dat ze zelfs de veenbes en de bosbes van de troon stoten. Ook bevatten ze enkele mineralen waar veel vrouwen een tekort aan hebben, zoals calcium, kalium en magnesium.

Daarmee is de lijst van voordelen echter nog niet afgelopen. Diverse studies hebben aangetoond dat rasechte boneneters gemiddeld een kleinere taille en een 22 procent lagere kans op overgewicht hebben. Mensen die bonen eten blijken minder verzadigd vet te eten en krijgen 33 procent meer vezels binnen dan mensen die geen bonen eten. Bonen worden zelfs in verband gebracht met een lagere kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, een hoge bloeddruk en borst- en darmkanker.

Stel dat je tot de beslissing bent gekomen om veel bonen te gaan eten, dan sta je voor de keus of je voor de ingeblikte variant gaat of niet. Onbewerkte bonen zijn goedkoper, maar moeten eerst nog geweekt en urenlang gekookt worden voordat ze klaar zijn voor consumptie. Omdat weinig mensen daar tegenwoordig nog tijd en geduld voor hebben, is het beter om ingeblikte bonen te kopen. Deze zijn namelijk net zo voedzaam als de onbewerkte bonen.

Let er bovendien op dat de ingeblikte bonen niet te veel zout bevatten. Zoutarme bonen in blik zijn even duur als gezouten bonen, maar bevatten tweederde minder aan zout. Dat komt neer op een afname van 220 tot 720 mg (eenderde van de maximale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) per portie. Door het omspoelen van de bonen in een vergiet kan zelfs nog een kwart van de hoeveelheid zout weggewassen worden.
Naast het gezondheidsbevorderende effect van bonen moet men ook alert zijn op een potentieel gevaar van ingeblikte bonen. Indien je een ingedeukt of gezwollen blik in je voorraadkast aantreft, kun je dit het beste zo snel mogelijk weggooien. Dit zijn namelijk potentiële tekenen van botulisme, een vorm van voedselvergiftiging die veroorzaakt wordt door Clostridium botulinum-bacteriën en die zelfs tot de dood kan leiden. Wanneer voedsel wordt ingeblikt, bestaat er een kans dat het niet voldoende sterk of lang wordt verhit, waardoor enkele bacteriën mogelijk overleven. De bacteriën kunnen uitstekend vertoeven in een ruimte zonder zuurstof en kunnen bij besmetting met een lage dosis al ziekte veroorzaken. Gelukkig zijn besmettingen erg zeldzaam, dus geen reden om de ingeblikte bonen in de schappen te laten staan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten