woensdag 27 april 2011

Geld voor onderzoek naar middel tegen verslaving

De UvA heeft een half miljoen euro gekregen voor onderzoek naar een experimenteel middel tegen verslaving, baclofen. Een onbekende zakenman deed de donatie.

UvA onderzoekt pil tegen verslaving

(Novum) - De Universiteit van Amsterdam heeft een half miljoen euro gekregen voor een groot onderzoek naar een experimenteel middel tegen verslaving, baclofen. De universiteit kreeg de donatie van een zakenman die anoniem wil blijven, schrijft de Volkskrant.

Een Franse cardioloog claimt zichzelf met het middel, dat normaal gebruikt wordt als spierverslapper bij multiple sclerose of spasticiteit, te hebben genezen van zijn jarenlange alcoholverslaving. Hij stelt dat baclofen de hunkering naar drank volledig onderdrukte.

Er is nog geen gedegen onderzoek gedaan naar het effect van baclofen op verslaving. Volgens hoogleraar Reinout Wiers van de Universiteit van Amsterdam komt dat doordat het patent op het middel al jaren verlopen is. "Voor de farmaceutische industrie valt er geen droog brood meer aan te verdienen."

Ervaringsdeskundingen reageren in de krant positief op het gebruik van het middel. Psychiater Bram Bakker zegt Baclofen al honderd keer te hebben voorgeschreven aan patiënten met verschillende verslavingen. Zeker de helft is nu clean, een deel heeft meer controle over de verslaving en bij een andere groep doet het middel niks.
© novum

Geen opmerkingen:

Een reactie posten