maandag 18 april 2011

Werkfruit ofwel fruit op het werk

Wie op het werk langs de koffieautomaat loopt, kan daar in de toekomst ook een fruitschaal met gratis Werkfruit aantreffen. Iedereen kent momenten op de dag waarop het hongergevoel op komt spelen. Op het werk ben je geneigd om dat gevoel met een kop koffie weg te spoelen of snel iets ongezonds uit de automaat te halen. In de pauze een sigaretje roken kan je lekkere trek ook snel wegnemen. Er zijn natuurlijk gezondere manieren om deze behoefte aan eten te bevredigen. Werfruit zou hiervoor de ideale oplossing kunnen zijn.

Werkfruit is een campagne die bedoeld is om werknemers een makkelijke mogelijkheid te geven tussendoor groente en fruit te eten. Men hoopt op deze wijze bij te dragen aan hun gezondheid en de preventie van overgewicht. Het streven is dat het eten van deze gezonde tussendoortjes uiteindelijk net zo’n normale zaak zal worden als het nemen van koffie of thee. Paul Rosenmüller, voorzitter van het convenant overgewicht, gaf hier 30 januari bij het Voedingscentrum in Den Haag het startsein voor.

De campagne legt de nadruk op het klein- en middenbedrijf en heeft een looptijd van drie jaar. Wanneer de plannen zonder problemen worden doorgevoerd, zullen naar verwachting 3000 bedrijven werkfruit aan de medewerkers aanbieden. In de ideale situatie worden de gezonde snacks door de werkgever gratis verstrekt, maar dit kan geen vereiste zijn. Ook tegen een kleine vergoeding zouden hopelijk nog steeds veel werknemers een appel kunnen verkiezen boven een chocoladereep.

Werkfruit kan de werknemer en de werkgever veel voordelen bieden. Uit onderzoek van het Voedingscentrum en van Productschap Tuinbouw blijkt dat driekwart van de werknemers meer fruit is gaan eten nadat het op het werk voor het grijpen lag. Dit draagt op de lange duur bij aan hun gezondheid en fitheid. De werkgever kan op zijn beurt te maken krijgen met een hogere productiviteit en tevredenheid van de werknemers. Bovendien geeft de werkgever aan dat gezondheid bij hem hoog in het vaandel staat, wat het bedrijf een beter imago kan opleveren. Of Werkfruit invloed heeft op de terugdringing van het ziekteverzuim is nog niet genoeg onderzocht. Dit hangt namelijk met te veel factoren samen om daar nu al conclusies over te kunnen trekken. Feit blijft dat de werknemer een appel of banaan wel behoorlijk kan waarderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten