vrijdag 1 april 2011

Ventilatie in nieuwbouwwoningen dramatisch slecht

Ventilatie in nieuwbouwwoningen dramatisch slecht

De ventilatie van Nederlandse nieuwbouwwoningen is dramatisch slecht, toont nieuw onderzoek aan. Slechts in zeven van 299 onderzochte woningen was de luchtverversing in alle vertrekken afdoende. Geen enkele woning met balansventilatie voldeed volledig aan de normen. Gebrekkige ventilatie tast de luchtkwaliteit aan en bedreigt daarom de gezondheid van de bewoners.
Het onderzoek van BBA Binnen­milieu toont aan dat de situatie nog veel alarmerender is dan een eerder onderzoek van de VROM-inspectie uit 2007 al aantoonde. De inspectie stelde het percentage slecht geventileerde nieuwbouwwoningen op 30 tot 50 procent, BBA komt op nagenoeg 100 procent uit.

BBA ontdekte dat 59 procent van de bewoners van woningen met balansventilatie half bedorven lucht inademt, omdat de aan- en afvoer van het ventilatiesysteem niet goed van elkaar gescheiden zijn. Verbruikte lucht wordt daardoor deels terug de woning ingeblazen. Ventilatiekanalen en luchtfilters zijn vaak zwaar vervuild. In principe is balansventilatie een prima systeem, stelt BBA. Maar omdat installateurs een potje maken van de installatie, werkt het systeem nergens zoals het moet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten