dinsdag 19 april 2011

Goede Leven Test

Deze test meet acht aspecten van 'het goede leven': van persoonlijke groei tot vitaliteit en innerlijke kracht. Duur: zo'n 6 minuten.

Volgens de klassieke filosoof Aristoteles is het de ziel die de koers van ons leven uitzet. De functie van de ziel kan daarbij vergeleken worden met die van een schipper op een zeilboot. Maar de vraag blijft altijd welke kant we uit moeten. We willen allemaal een goed leven, maar wat is dat precies? Zolang we dat niet weten, kan de schipper zijn werk niet goed doen. De Romeinse wijsgeer en staatsman Seneca merkte terecht het volgende op: ‘Voor een schip dat niet weet waar het naartoe gaat, is geen enkele wind de goede.’

Het combineren van deze boodschappen leidt tot de conclusie dat het handig kan zijn om enkele keren per jaar in de spiegel te kijken en jezelf af te vragen of je leven nog op koers ligt. Lukt het om het goede leven voor jezelf waar te maken, en ligt het binnen de eigen mogelijkheden om een koerswijziging aan te brengen?

Een hulpmiddel bij dit proces kan de vragenlijst over aspecten van ‘het goede leven’ zijn, die is ontwikkeld door de psycholoog Dirk van Dierendonck van de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit. Deze test meet acht aspecten van het goede leven en geeft een beeld van hoe het gaat met de positieve aspecten van de eigen geestelijke gezondheid. Geestelijke gezondheid kan daarbij gedefinieerd worden als het vermogen van mensen om zich met maximaal geluk en effectiviteit aan de wereld en elkaar aan te passen. Het is de gratie waarmee iemand zich onderwerpt aan de regels van het spel dat leven heet. Houd er echter wel rekening mee dat de test uw eigen oordelen als uitgangspunt neemt.

De uitslag zegt daardoor even veel over hoe u tegen uzelf aankijkt als hoe u echt bent. Een uitslag kan daardoor positiever of negatiever uitvallen dan eigenlijk gerechtvaardigd zou zijn. Vaar daarom niet blind op de uitslag van deze test, maar praat bijvoorbeeld ook eens met familieleden of vrienden over de koers van uw leven. Als u zich zorgen maakt over uw eigen geestelijke gezondheid, dan is een gesprek met de huisarts aan te bevelen.


doe de test

Geen opmerkingen:

Een reactie posten