donderdag 1 september 2011

Als rivieren konden vertellen

"Als rivieren konden vertellen" 16 en 30 oktober op Nederland 2

Vanaf 16 oktober zendt de BOS op Nederland 2 Als rivieren konden vertellen uit, een serie films waarin Nipkowschijfwinnaar Rob Hof op zoek gaat naar de band tussen mens en rivier. Zondag 16 oktober, 14.00 uur is het eerste deel te zien, Cambodja. Zondag 30 oktober, 14.00 uur volgt het tweede deel, Laos. De herhalingen zijn 22 oktober en 5 november, 10.00 uur.

Rob Hof, die in 2007 een Nipkowschijf won voor Sporen uit het Oosten, reisde de Mekongrivier grotendeels af per boot. Van de bron in Tibet totde delta in Vietnam. Een reis van bijna vijfduizend kilometer. Onderweg legde hij bijzondere ontmoetingen van rivier en mens vast. Kleine verhalen, die over de inspiratie, de liefde, de troost en de onvoorspelbaarheid van de rivier vertellen. Net als de rivierbewoners wilde Hof naar de rivier luisteren. Is de rivier niet een leraar van het leven? Het woord Mekong komt van het Thaise en Laotiaanse Mae Nam Khong, wat letterlijk vertaald Moeder Water betekent. Moeder Water werd voor de bewoners een Moeder Rivier.

Deel 1: Cambodja
Vijfportretten van een visser, een onderwijzeres, een leraar, een roeister en een monnik tonen op intieme wijze de band tussen Moeder Rivier en haar bewoners.
Drie jaar, acht maanden en twintig dagen duurde de volkerenmoord van Pol Pot. Een kwart van de Cambodjaanse bevolking verloor daarbij haar leven. De rivier zag slechts pijn en verdriet, zegt de monnik Luon Savath. Voor de leraar, die zijn ouders voor zijn ogen zag sterven, is de rivier een bron van troost. Voor de onderwijzeres de plek waar ze kan dromen over een betere toekomst voor haar leerlingen en zichzelf. Voor de visser de enige plek waar hij kan leven. En voor de roeister de plek waar ze voor even met een overwinning de armoede kan vergeten. Luon Savath begreep het geweld niet en koos voor verzet, niet met een geweer, maar als monnik. Opkomen voor ieders recht werd zijn deugd. Cambodjaanse geweren zijn inmiddels stiller geworden, maar een andere strijd is opgelaaid. De strijd om landrechten. Sinds 2005 zijn een kwart miljoen boeren hun land kwijtgeraakt.

Deel 2: Laos
Vier portretten van een schrijver, een bootsman, een blinde ondernemer en een monnik.
Laos is een van de weinige overgebleven communistische landen. De regering is nooit overgegaan tot een absoluut verbod van boeddhisme, maar tot op heden legt de staat de monniken beperkende maatregels op. De laatste jaren is er echter sprake van liberalisering. Tijdens het volle maanfestival  van Muan Sing staat alles in het teken van de liefde. Het is voor veel jonge mannen en vrouwen de tijd om een relatie te beginnen. In de tempel wordt geofferd en gebeden om geluk en liefde. De bootsman dankt de rivier voor hoog water en monnik Vora Xai is blij dat de rivier goede zin heeft. Liefde is de rode draad in het leven van de lachende monnik. Iedere keer weer moest hij kiezen tussen het sobere monnikleven of het seculiere liefdesleven. Altijd plooibaar maakte hij zijn keuzes, waarbij hij vier kinderen grootbracht. Als monnik wijdde hij zich volledig aan zijn vroegere dorpsbewoners en bouwde een tempel die de deuren wijd open heeft voor iedere gast. De rivier is als een levend wezen, een vrouw, zegt Vora Xai. Zolang je er maar op voorbereid bent, is dat geen probleem. Iedere tegenslag in het leven opvangen, altijd de zonnige zijde zien, is de les van Vora Xai, een naam die staat voor Schitterende Overwinning. 

Als rivieren konden vertellen
Regie: Rob Hof; camera: Andrej Kaluza; productie: Hoffilm, in coproductie met de Boeddhistische Omroep, 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten