donderdag 1 september 2011

Niet lijnen


9 redenen waarom je niet op dieet moet

Voor het gros van de vrouwen hoort diëten bij het leven. Maar is dit wel zo'n goed idee? Niet lijnen heeft namelijk ook belangrijke voordelen. Negen redenen om tegen de stroom in te durven varen. 1. Stop de tirannie van de cijfers
De BMI of queteletindex is een populaire manier om snel te berekenen of je overgewicht hebt of niet. Een cijfer tussen 20 en 25 betekent een gezond gewicht en dus geen gezondheidsrisico's. Toch? Niet! Tegenwoordig wordt de BMI minder gebruikt omdat de index al bij al een grof meetinstrument is, dat enkel de verhouding tussen je gewicht en lengte berekent. Over je gezondheid zegt de BMI niets, aangezien je ook met een grotesk onevenwichtig menu een goede score kan halen. Daarom werken diëtisten tegenwoordig veel liever met een gewichtsanalyse: ze bekijken hoeveel spiermassa je hebt, hoeveel vocht en vet, en formuleren op basis daarvan hun advies. Echt zin heeft het dus niet om je op je BMI-score te concentreren. Het is zelfs goed mogelijk dat je met een BMI van 26 of 27 eigenlijk kerngezond bent en een goed eetpatroon hebt, alleen eet je misschien iets te veel van al die gezonde dingen. Reden om te diëten? Zeker niet als je je goed in je vel voelt.

2. Van lijnen word je dik
Je wil ze niet te eten geven, de doorgewinterde lijners die na het zoveelste dieet ettelijke kilo's méér wegen dan toen ze jaren eerder begonnen met diëten. Dat komt doordat je metabolisme ontwricht wordt als je te vaak gaat lijnen. Zeker bij crashdiëten is het gevaar reëel dat je uiteindelijk flink wat bijkomt. Hoe werkt dit? Spieren verbruiken veel meer energie dan vet, maar het is het vet waar je vanaf wil. Als je echter te weinig energie opneemt, grijp je in op de vetverteringscyclus. Het lichaam is dan niet meer in staat om meer vet te verbranden en haalt energie weg bij de spieren. Na het dieet heb je dus minder spieren dan voorheen. Eet je vervolgens weer je dieet van vroeger, dan verbruik je minder en kom je dus bij. Die cyclus kan zich eindeloos herhalen.

3. Je mag van alles genieten
Wie geregeld lijnt, zal het moeten toegeven: het is geen lachertje je om de haverklap van alles en nog wat te ontzeggen. Een hapje of extra drankje bij de barbecue, een stukje taart op zondag, het ontbijt op zondagmorgen: altijd is er dat stemmetje dat je vertelt dat het niet
mag. Maar als je gewicht op een behoorlijk normaal peil staat (en dan hebben we het helemaal niet over mannequinmaten) en je houdt je aan normale porties (geen enorme punt sachertaart, geen vier glazen cava, geen halve doos pralines) dan kan eigenlijk alles. Eten met veel gezond verstand is de kunst.

4. Je lichaam blijft in vorm
Jarenlang lijnen kan desastreuze gevolgen hebben voor je vormgeving. Snel bijkomen kan tot de vorming van striemen leiden als je daar aanleg toe hebt (op je billen, buik en borsten), snel afvallen verslapt de huid. Dat zal je niet merken als je pas vijfentwintig bent, maar enkele decennia later helaas wel. Een gezond gewicht handhaven betekent dat je huid zich niet om de haverklap hoeft aan te passen, waardoor ze door de jaren heen strakker en mooier zal blijven. Haar wat aanmoedigen met regelmatig aangebrachte crèmes is natuurlijk niet verboden. En aangezien je al zoveel dieetkosten uitgespaard hebt, kan je je wel het betere merk veroorloven.

5. Mannen vinden een beetje rond mooier
Het is een bekend feit dat mannen graag naar superslanke vrouwen kijken, terwijl de vrouw in hun leven wel iets meer om het lijf mag hebben. Mannen vallen op aangename rondingen, en dat is biologisch te verklaren. In minder rijke samenlevingen dan de onze - en die waren tot enkele honderden jaren geleden de norm, niet de uitzondering - stond te dun voor ongezond, en rond voor sterk, gezond en vruchtbaar. Mannen zijn dus door de evolutie voorbestemd om rondere vrouwen als levenspartners te verkiezen.

6. Je weerstand is beter
Op intensieve diensten weten ze het uit eerste hand: mensen die met ernstige verwondingen of na zware operaties gehospitaliseerd worden, hebben meer kansen om al de euvelen die hen overkomen zijn te overleven als ze wat extra gewicht hebben. Dat extra gewicht is gewoon je reserve die je lichaam aanspreekt in noodgevallen. Overgewicht hoeft natuurlijk niet, maar die enkele kilo's die de meeste vrouwen 'in de weg' zitten als ze kleren met het juiste maatje zoeken, kunnen dus je leven redden.

7. Het is budgetvriendelijk
De markt van de dieetproducten kan je met recht en reden een industrie noemen. Van supplementen en eetlustremmers in pilvorm tot vervangmaaltijden, van schoonheidsbehandelingen tot peperdure proteïnediëten en abonnementen op slankclubs: wie meeloopt in het dieetverhaal, laat altijd wel ergens een kassa rinkelen. Loop je niet mee, dan besteed je het uitgespaarde bedrag toch lekker zelf aan iets leuks? De bedragen lopen aardig op. Per jaar spaar je zeker genoeg bij elkaar voor een weekendje weg, een dagje verwennerij of dat ene paar schoenen of die handtas die eigenlijk veel te duur uitvalt voor je portemonnee. Laat je vooral niet wijsmaken dat gezonde voeding zoveel duurder is. Dat klopt alleen maar als je voor de duurdere groenten en fruitsoorten kiest. Als je met de seizoenen mee eet, kom je echt niet zo duur uit.

8. Je wordt makkelijker zwanger
Te veel wegen of te weinig is allebei nefast voor je vruchtbaarheid. Een lichaam dat te dun is en dus te weinig vetvoorraad heeft, wordt door de natuur 'beschermd' tegen een zwangerschap, geboorte en zoogperiode die het niet aankan. Je cyclus kan zelfs gewoon uitvallen. Maar ook als er wel nog een cyclus is, kan je verminderd vruchtbaar zijn. Anderzijds stuurt ook overgewicht je hormonale huishouding in het honderd. De hormoonproductie wordt door al dat vet verstoord en de eisprong wordt grillig. Heel wat ronde vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen krijgen dan ook het advies eerst af te slanken voor aan medicatie of ingrepen gedacht wordt. Een normaal gezond gewicht kan je geen snelle zwangerschap garanderen, maar je kansen zijn wel opperbest. Bovendien garanderen een gezond gewicht en een goed eetpatroon dat je baby krijgt wat hij/zij nodig heeft. Zo zouden neuraalbuisdefecten (spina bifida) onder meer te wijten zijn aan ondergewicht. Dat er een link is met gebrek aan foliumzuur, is al lang geweten.

9. Niet diëten houdt je happy
Wie goed gevoed is, blaakt van gezondheid. Kortom, je bent wat je eet en dat geldt net zo goed op het mentale vlak. Aan de andere kant klagen diëters vaak over somberheid en irritatie. De wetenschappelijke verklaring luidt dat de aanmaak van serotonine, dat je nodig hebt om je goed te voelen, geremd wordt als je de inname van koolhydraten sterk beperkt. Met andere woorden, als je plots je verbruik van brood, rijst, pasta en aardappelen grotendeels schrapt, is somberheid je deel (en dat van je huisgenoten). Voor irritatie bij lijners is geen wetenschappelijke verklaring nodig: lijnen is frustrerend, gaat traag en je lijdt honger. Wil je prima in je vel zitten, dan is 'diëten' niet nodig, maar kies je best voor een doorsnee gezond voedingspatroon met mediterrane invloeden (olijfolie, veel vis, veel groenten) en voldoende omega 3.

Je lijn in cijfers
- De gemiddelde vrouw gaat tweemaal per jaar op dieet.
- We starten in ons hele leven, tussen ons 18de en 70ste jaar, zo'n 104 keer met een dieet, maar houden het in veel gevallen maar één week vol.
- Een op de vier vrouwen is bereid om onder het mes te gaan om overgewicht kwijt te raken.
- Een op de tien vrouwen is altijd op dieet.
- 40 % van de vrouwen die lijnen is na het dieet zwaarder dan ervoor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten