zondag 4 september 2011

Geschikte voeding voor de nazomer


Milde, zoete voeding
De nazomer toont ons een belangrijke overgang van de zomer naar de herfst. Een overgang van extreem yang naar yin. In deze periode kan voedsel het beste zo bereid worden dat het mild van smaak is zonder dat het teveel gekruid wordt. Voedsel mag zoet van smaak zijn en over het algemeen kunnen granen, bonen, noten, zaden en zoete vruchten gekozen worden om in harmonie met de nazomer ons voedsel te bereiden.

Zoet versus ongezoet
Wanneer we van onszelf weten dat we de neiging hebben om teveel suiker te eten, kan de nazomer een goed moment zijn om te onderzoeken of het mogelijk is om onze suikerbehoefte te bevredigen door te kiezen voor natuurlijk voedsel dat ook zoet van smaak is. Als ontbijt kan bijvoorbeeld gekozen worden voor havermoutpap met ahornsiroop en als lunch en avondeten voor zoete rijst of zoete aardappelen met zoete groenten, zaden en bonen. Voorbeelden van zoete granen, zaden, noten, groenten en vruchten die suiker kunnen vervangen zijn o.a. : haver, gierst, hazelnoten, zonnebloempitten, lijnzaden, pompoenzaden, erwten, pastinaken, wortelen, snijbonen, selderij, kersen en abrikozen. Zoete noten, zaden en vruchten kunnen gegeten worden als tussendoortje.
Het is mogelijk dat het grijpen naar suiker een gewoonte is geworden. We kunnen suiker nodig hebben in momenten van stress omdat de zoete smaak een ontspannende werking heeft op het lichaam. Deze gewoonte is niet verkeerd en hoeft niet te veranderen maar kan wel getransformeerd worden naar een gewoonte waarbij er gekozen wordt voor gezond voedsel met een zelfde soort effect op het lichaam.
Een dergelijke verandering in gewoontevorming kan enorm waardevol zijn wanneer er tegelijkertijd een behoefte is om af te vallen. Niet alleen omdat het eten van suiker als oorzaak voor een toename in gewicht vermeden wordt, maar ook omdat stress kan verminderen wanneer gekozen wordt voor ander voedsel.
Het is op het moment dat de behoefte aan suiker onderdrukt wordt dat er stress ontstaat, wat op haar beurt zorgt voor een toename in gewicht. Hoe dit proces werkt, heeft te maken met de pancreas en de aanmaak van insuline. Dit hormoon wordt niet alleen uitgescheiden door de pancreas op het moment dat suiker wordt gegeten maar ook wanneer stress ontstaat wanneer er een behoefte wordt onderdrukt. Hoe meer die behoefte wordt onderdrukt, des te meer insuline er wordt aangemaakt. Aangezien die grote hoeveelheid insuline er vervolgens toe bijdraagt dat er vet wordt aangemaakt, kan die stress er de oorzaak van zijn dat een toename in gewicht is ontstaan. Wanneer er bewust wordt gekozen voor zoete voeding zonder zoetstoffen of suiker zal er geen noodzaak meer zijn om dergelijke behoeftes te onderdrukken en kan er een soortgelijke ontspanning ontstaan in het lichaam als wanneer er bijvoorbeeld drop of chocola wordt gegeten.

Het midden tussen yin en yang
Er zijn mensen die iedere dag suiker eten, wijn drinken en roken en er zijn mensen die er iedere dag bewust voor kiezen om niet te drinken en te roken, en om ongezoet voedsel te eten. Het kan ook zo zijn dat deze laatst genoemde mensen af en toe een uitzondering maken op die keuzes. Op het moment dat ze bijvoorbeeld een leuk dagje uit gaan, zeggen ze geen nee tegen een wijntje, nemen ze een lekker toetje en roken ze nog een sigaretje voor de gezelligheid. Los van het feit dat dit niet de meest gezonde keuze is, hebben deze laatste groep mensen de mogelijkheid om in de periode tussen die uitjes hun lichaam weer te ontgiften. Het is daarom dat een dergelijke leefstijl zonder “slechte gewoontes” een stuk gezonder is dan die waarbij er iedere dag sprake is van dergelijke patronen. Op dit gebied kunnen we voor onszelf een evenwicht vinden en kunnen we leren van wat de nazomer ons laat zien, namelijk dat niets blijvend is en alles altijd op een natuurlijke manier aan verandering onderhevig is. Het is in die verandering dat er evenwicht kan komen en we ons eigen midden vinden tussen de twee extremen van ‘wel’ of ‘geen’ ongezond voedsel.

De nazomer is een goede periode om jezelf te verbinden met de stabiliteit van het element aarde. In deze periode worden vruchten vol rijp, kunnen bloemen volledig uitbloeien en lijkt de natuur in volledige rust en volheid te verkeren. Op soortgelijke wijze is dit het moment dat wij zelf ook een stapje terug kunnen doen om ons innerlijk evenwicht weer op te zoeken. Manieren die je kunnen helpen om contact te maken met het element aarde, zijn:

Kies voor ritme in je leven. Door bepaalde tijden of dagen aan te gaan houden voor bepaalde bezigheden kan er een gevoel van stabiliteit en tevredenheid ontstaan. Vroeger had men bijvoorbeeld voor iedere dag een specifieke activiteit. Maandag werd de was gedaan, dinsdag gestreken, woensdag werden reparaties gedaan, donderdag boodschappen, vrijdag schoongemaakt, zaterdag werd er gebakken en zondag werd er uitgerust. Niet dat we dit ook weer op die manier moeten gaan doen, maar het illustreert wel heel mooi hoe ‘aards’ iets kan worden dankzij dergelijke ritmes.

Bereid je voor op de herfst. De relatieve luchtvochtigheid zal alleen maar hoger worden naarmate we het najaar tegemoet gaan. De milt als aarde-orgaan is het meest gevoelig voor vocht. Daarom is het goed om alvast rekening te houden met een toename van regen, mist en dauw. Problemen met het spijsverteringsstelsel treden sneller op wanneer het lichaam in aanraking komt met teveel vochtigheid.

Doe oefeningen om te aarden. Er zijn verschillende manieren om te aarden. Op fysiek niveau kunnen we aarden door te sporten of door simpelweg te bewegen. Op het niveau van qi kunnen we aarden door de energie in het lichaam naar beneden te sturen. Op het niveau van emoties en storende gedachtes kunnen we aarden door bijvoorbeeld de emotie op een neutrale, stabiele wijze waar te nemen. Daarbij kunnen we het proces ontdekken waarbij de emoties ontstaan, worden ervaren en vanzelf weer oplossen wanneer er niet gereageerd wordt. Op mentaal niveau kunnen we aarden door te mediteren op onze ademhaling of op een object. Wanneer gedachtes ruimte maken voor stilte en aandacht, aarden we op het meest subtiele niveau.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten