donderdag 29 september 2011

In tien stappen naar de beste jij!

Ook jij hebt ongetwijfeld weleens van die periodes waarin je jezelf constant voorbij holt tot je er - bijna letterlijk - bij neervalt. Besef dan dat je beter luistert naar je lichaam voordat het te laat is. Gezondheidsbegeleider Martine Prenen geeft jou tips om zelf het heft in handen te nemen voor een gezonder, bewuster en vooral 'lekkerder' leven!

Stap 1: Luister naar je lichaam
Maak het af en toe weer eens stil vanbinnen om naar je lijf te luisteren. Je lichaam is de spiegel van je binnenkant en zegt hoe het zich voelt. Dus als je ergens pijn of ongemakken hebt, is dat het signaal dat er ergens - fysiek of mentaal - iets dreigt mis te lopen. Luister dus naar je signalen voordat het te laat is en je opgezadeld wordt met ziekte, burn-out of depressie.

Stap 2: Steek je tong uit
Je tong zegt veel over je gezondheid. Tongbeslag is een teken dat je conditie op een laag pitje staat. De dikte en de kleur vertellen nog veel meer. Een onfrisse adem komt vaak door dat vettige, dikke laagje op je tong, veroorzaakt door bacteriën die op je tong zwavel produceren. Veel heeft te maken met de kwaliteit van wat je eet. Hoe meer geraffineerde voeding je eet, hoe dikker het tongbeslag.

Dit zegt je tong:
- Witte aanslag = te veel suikergebruik.
- Wit-bruin beslag = lichaam is vervuild, afvalstoffen stapelen zich op, slechte spijsvertering.
- Veel speeksel = te veel tandsteen.
- Tongblaasjes = virusinfectie ligt op de loer.
- Branderige tong = vitamine- en/of mineralentekort of een gevolg van te zure/hete voeding.
- Zijkant van de tong is gekarteld = gal- en/of leverfunctie is ontregeld.
- Puntje van de tong is knalrood = hart- of circulatiestoornis.
- Snee midden in tong = maagprobleem.
- Gladde tong = tekort aan ijzer, bloedarmoede of stoornis in leverwerking.
- De tong hoort fijnkorrelig te zijn.

Stap 3: Herprogrammeer jezelf
Als je stress hebt - al is het maar vijf minuutjes - produceert je lichaam een halfuur lang stresshormonen. Als we stressen of schrikken, gaan we héél diep inademen waardoor onze hersenen en spieren extra zuurstof krijgen. In de oertijd diende dat om te vluchten of vechten. Het is dus een oude menselijke reflex. In onze jachtige maatschappij ademen we met z'n allen heel vaak te veel in (als we stressen) en vergeten we goed uit te ademen! Gelukkig is je ademhaling één van de stressmotoren die je makkelijk zelf kan herprogrammeren.

Zo adem je de stress weg:
- Ga ontspannen op een stoel zitten. Leg je handen losjes in je schoot.
- Adem diep in en daarna langzaam uit.
- Herhaal dit vijf minuten lang. Op die manier reguleer je het calcium- en zuurstofgehalte in je bloed en word je rustiger.
- Kies nu twee typische dingen waar je altijd van gaat stressen, bijvoorbeeld je rinkelende gsm of je wekkerradio. Spoor je stressuitlokkers op.
- Plak op de voorwerpen die je associeert met stress een papiertje met daarop in vette letters 'ADEM UIT'! Elke keer dat je tegen je stressfactor aanloopt, lees je dat en adem je veel langer uit dan in.
- Na vier weken oefenen zal je lichaam de automatische reflex ontwikkelen om in die twee stressmomenten (gsm en wekker) goed uit te ademen en op die manier die stressmomenten aanzienlijk te beperken. Daarna kan je andere stressfactoren aanpakken!

Stap 4: Vermijd nek- en schouderpijn
Een typische stressklacht is nek- en schouderpijn. Je spieren zijn dan zo verkrampt dat je hersenen bijna letterlijk niet meer genoeg zuurstof krijgen, met pijn en/of migraine tot gevolg. Het is dus belangrijk om die spieren los te maken.

- Ontspan je schouderspieren door je schouders zo diep mogelijk te laten zakken en tel tot drie.
- Bij elke tel herhaal je de woorden 'zak, zak, zak' en duw je de schouders dieper naar beneden. Je zal merken dat de spanning langzaam wegebt...
- Door elke keer dat je de stress voelt opkomen, heel bewust je schouders te laten zakken, zal je stressmeter gaandeweg dalen.
- Na vier weken oefenen heb je je stressreflex afgeleerd en kan je met ontspannen schouders en een rustige ademhaling je stressuitlokkers trotseren.

Stap 5: Kies voor bio
Nog een goede reflex: kies bewust voor biologische voeding. De biolandbouw gebruikt geen chemische bestrijdingsmiddelen, waardoor er praktisch geen pesticiden in biologische producten zitten. Biologisch geteelde groenten en fruit bevatten bovendien ongeveer dertig keer zoveel salvestrolen, dat zijn stoffen die op hol geslagen cellen tot zelfvernietiging aanzetten. Erg nuttig wanneer de antioxidanten falen. Bijgevolg beschermen salvestrolen het lichaam op een natuurlijke manier tegen kanker.

Salvestrolen zijn stoffen die een plant aanmaakt om zich te verdedigen tegen schimmels, bacteriën, virussen enz. Vandaar dat de meeste salvestrolen in de schil, zaden en wortels zitten. Als planten met chemische bestrijdingsmiddelen bespoten worden, maken ze die zelfbeschermende stof niet meer aan. Kies dus zo veel mogelijk voor biologisch.

Stap 6: Zet deze producten op het menu
Er zijn een hoop ingrediënten die je in de keuken kan gebruiken en die daarnaast je gezondheid ten goede komen.

Kokosvet
- Enorm weerstandsverhogend.
- Makkelijk verteerbaar en goed voor de darmflora.
- Wordt niet omgezet in vetbolletjes die zich in je aders opstapelen.
- Helpt je bloedsuikerspiegel stabiliseren.
- Stimuleert de verbranding; goed nieuws bij traag werkende schildklier.
- Ideaal om te wokken, bakken en frituren = vijf keer minder snel vatbaar voor oxidatie dan olijfolie.
- Kies altijd voor koud geperst, ongeraffineerd kokosvet.
- Wordt meteen omgezet in energie.

Ui & look
- Natuurlijke antibiotica.
- Krachtige ontgifters.
- Slijmoplossend.
- Goed voor hart en bloedvaten. Eet look, indien mogelijk, rauw of voeg het zo laat mogelijk aan het gerecht toe. Er bestaan ook gefermenteerde knoflooktabletten. Die bevatten knoflook in een hoge dosis, ruiken niet sterk en irriteren het maag- en darmstelsel niet.

Umeboshi
- Gefermenteerde Japanse abrikozen.
- Natuurlijk antibioticum.
- Helpt bij moeilijke vertering van plantaardige vezels.
- Verlicht hoofdpijn en wagenziekte.
- Lekker zout-zuur als basis voor dressings.

Gember
- Bij duizeligheid, misselijkheid en spijsverteringsproblemen.
- Verlicht pijn bij artritis.
- Vermindert winderigheid.
- Geeft warmte waar het nodig is.

Stap 7: Zet een stapje buiten
Wetenschappers zijn het erover eens: er is een verband tussen onze gezondheid en de natuur. Sterker nog, de natuur dringt tot op celniveau binnen. Haar aanwezigheid versnelt het genezingsproces.

- Maak er een gewoonte van om minstens twee keer per week - ongeacht het weer - naar buiten te gaan voor een stevige natuurwandeling. Geef je kids het goede voorbeeld!
- Zelfs zonder tuin zijn er erg veel manieren om de natuur naar binnen te halen: hang bloembakken op, zet planten binnen en maak je leefomgeving groener, kweek kruiden in potten enz.

Stap 8: Word energiek wakker
De Taomassage is dé manier om jezelf simpel en snel wakker te maken. Het lijkt ingewikkeld maar als je dit twee keer gedaan hebt, gaat het vanzelf en ben je 'verslaafd'.

- Betokkel met al je vingers je hele schedel en wat zachter ook je slapen.
- Masseer je hoofdhuid, nek en gezicht.
- Betokkel je hele gezicht, wat harder op de harde delen.
- Strijk naast en over je neus van boven naar beneden.
- Masseer rond je ogen en trek zachtjes aan je oorlelletjes.
- Strijk van je kin via je hals naar beneden.
- Klop met je vuist op het midden van je borstbeen.
- Sla met je vuist aan de binnenkant van de arm van boven naar beneden tot aan je vingertoppen. En terug naar boven via de buitenkant van je arm.
- Tokkel met je vingers over je hele borstkas, ook tussen je ribben.
- Sla met je vuisten van boven naar beneden op de buitenkant van je benen. Keer terug naar boven via de binnenkant. Ga zachtjes langs de liezen tot op de heupen en even op je schaambeen (mag géén pijn doen!).
- Sla jezelf met vlakke hand op je schouderblad: geef jezelf zo schouderklopjes. Klop dan je hele rug af en eindig onderaan je rug met een paar stevige vuistkloppen op je heiligbeen (boven je stuit).
- Eindig met je voeten. Tokkel eerst en masseer desnoods daarna de zachte delen.

Als je geen evenwichtskunstenaar bent, kan je dit best zittend doen. Nu heb je je hele lichaam voorzien van zuurstofrijk bloed. Je lijf gloeit en je hebt geen espresso meer nodig!

Stap 9: Verleid!
Als je met iemand samenleeft, zorg er dan voor dat je daar lol van hebt. En dat gaat niet vanzelf. Want - let's face it - als je gezin groeit, moet je als koppel op veel vlakken inboeten: tijd, privacy, vrijheid... Er is dus werk aan de winkel om je relatie gezond te houden. Enkele tips:

- Kruis in je agenda één avond per week aan - minstens 3 uur - die je volledig voor je partner (zonder kids) reserveert. Dit kan ook op een weekdag. We hebben het dan niet alleen over seks, maar ook over gewoon samenzijn om te lachen, bij te praten, eens naar de film te gaan enz.
- Verras je partner. Ga eens shoppen of duik in je kleerkast en verleid. Doe eens in sexy outfit de afwas als je partner thuiskomt of doe de klusjes in je blote lijf. Wedden dat zo'n taakjes een staartje krijgen...?! Maak seks spannend!

Stap 10: Word een positivo
Het is bewezen dat zwartkijkers sneller ziek worden. Helaas beïnvloeden negatieve gedachten vaak ons hele functioneren. Gelukkig bestaan er technieken waarmee je dat lastige onderbewustzijn wat kan bijsturen. Je doen of laten wordt dan niet langer bepaald door ziekmakende gedachten zoals angst, woede en jaloezie... maar door positieve gedachten zoals geluk, tevredenheid, vrolijkheid enz. De bekendste techniek om 'anders' te leren denken is mindfulness. Met deze aandachtstraining leer je focussen en genieten van het nú.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten