donderdag 15 september 2011

Wat is het effect van cholesterol medicijnen?

Cholesterol medicijnen

Medicijnen zijn er om de mensheid te dienen! Door de verschillende medicijnen kunnen we concluderen dat de gemiddelde leeftijd van overlijden dik gestegen is. Hoera, voor de medicijnen. Meer dan 1,5 miljoen mensen (1.500.000!) slikken op dit moment cholesterol medicijnen die beter bekend staan als stanines. Wereldwijd gezien slikken er 20x zoveel mensen dit medicijn. Dit maakt het medicijn het 1 ná beste verkochte voorgeschreven medicijn ter wereld! Stanines worden geslikt om zo het LDL cholesterol te verlagen.

Zijn er nog andere cholesterol verlagende medicijnen?

Ja die zijn er zeker, echter stanines worden vaak wel als eerste voorgeschreven door de huisarts. Andere medicijnen die het slechte cholesterol kunnen verlagen zijn:
Fibraten
Nicotinezuurderivaten
Cholesterolabsorbtieremmers
Galzuurbindende harsen
Onderlinge verschillen tussen cholesterol medicijnen

Stanines is het meeste voorgeschreven medicijn om je cholesterol te verlagen. Hier zitten natuurlijk ook nadelen aan verbonden. In de paragraaf hieronder zal ik het uitgebreid gaan hebben over deze stanines en welke nadelen hieraan verbonden zijn.

De 4 hierboven beschreven cholesterolverlagers zal ik stuk voor stuk behandelen en alle voor en nadelen onder elkaar zetten. Onderling verschillende deze 4 nogal qua effect, duur, gevolgen en gebruik!

Fibraten

Fibraten zorgen dat de hoeveelheid vet in uw bloed verminderd wordt. Dit gebeurt meestal als uw triglyceriden gehalte te hoog is. Daarnaast hebben fibraten ook nog eens invloed op het HDL cholesterol gehalte. Het voordeel van fibraten is, is dat deze een erg snel effect hebben en een stijging van 20% van het HDL gehalte als gevolg hebben.

Bijwerkingen kunnen zijn: Diarree, buikkrampen, misselijkheid en de kans op galstenen wordt verhoogd.

Nicotinezuurderivaten

Dit medicijn zorgt voor een verhoging van het HDL cholesterol waardoor het LDL gehalte verlaagt wordt.

Cholesterolabsorptieremmers

Deze medicijnen zorgen ervoor dat de darmen minder cholesterol opnemen. Dit medicijn wordt vaak als “laatste” redmiddel gebruikt bij hoge LDL gehaltes en wanneer andere medicijnen geen effect hebben. Voeding heeft daadwerkelijk een invloed op het cholesterol niveau, echter kan voeding niet het totale cholesterol gehalte bepalen. Door ervoor te zorgen dat de darmen minder cholesterol opnemen uit het voedsel wordt het “probleem” dus deels aangepakt.

Galzuurbindende harsen

Dit is een zogenaamd indirect werkend medicijn. Deze harsen binden zich aan de galzuren in de darm zodat deze niet meer in het bloed kunnen worden opgenomen. De bouwstof voor nieuwe galzuren in deze situatie is: cholesterol. Door meer galzuren uit te scheiden, zal je cholesterol indirect verlopen doordat dit gebruikt wordt als bouwsteen voor nieuw galzuur.
Wat zijn de gevolgen van stanines?

Wat zijn stanines?

Stanines is het meeste gebruikte medicijn om het cholesterol te verlagen. Stanines zorgen voor een lagere cholesterol doordat ze de aanmaak van de stof mevalonaat remmen. Mevalonaat is nodig voor de productie van cholesterol. Blokkeer je de aanmaak van mevalonaat, dan zal dit resulteren in een lagere cholesterolwaarde.

Voordelen van stanines:
Cholesterol verlagend
Kans op hart- en vaatziektes wordt verkleint

Nadelen van stanines:
Spierpijn
Hartfalen
Tekort aan Q10=> minder energie
Moeheid
Depressie
Kans op kanker wordt vergroot
Impotentie
Concentratie vermogen en geheugen verlies.

Zoals je kunt zien hebben stanines nogal wat bijwerkingen. Het is dus vaak een grote afweging wanneer je nu wel of geen stanines wilt gebruiken. Wel moet ik er bij zeggen dat de voor en nadelen pas in werking kunnen treden op langer termijn (bij jaren gebruik).
Conclusie van cholesterol verlagende medicijnen

Cholesterolverlagers kunnen je heel goed helpen om je cholesterol te verlagen, echter je cholesterol kan nooit 100% op het goede niveau komen door simpelweg medicijnen te slikken. Het is zo dat er ook een erfelijke factor verbonden zit aan de hoogte van je cholesterol, echter het aanpassen van je huidige levensstijl kan wonderen doen voor je LDL gehalte.

Stop nooit zomaar met het slikken van cholesterol medicijnen, doe dit altijd in overleg met je huisarts. Probeer ook niet onderling te experimenteren tussen verschillende medicijnen, aangezien niet alle “verlagers” voor ieder gebruik bestemd is.

Voeding, stoppen met roken, beperking van alcoholische dranken en voldoende beweging zijn de key factoren wanneer jij zelf je cholesterol wilt verlagen op een andere manier dan met medicijnen. Medicijnen hebben bijwerkingen, maar nog “niemand” is er minder op geworden door gezond te eten en voldoende te sporten toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten