zondag 22 mei 2011

barbecue

Wanneer je vegetarisch wil eten, hoef je dit heerlijke zomerritueel zeker niet over te slaan. Integendeel! Vegetarische barbecues kunnen een lust zijn voor de zinnen, een geurige fantasie van oneindig veel verschillende smaken, kleuren en texturen. We kijken even wat je zoal op het rooster kan leggen...

Niet iedereen vindt ze even aantrekkelijk, en ze zijn ook niet allemaal even goed of even geschikt om te roosteren, maar vleesvervangers zijn over het algemeen best handig, ook op de grill. Veggie burgers en worsten in alle vormen en kleuren uit de natuurvoedingswinkel of de supermarkt zijn helemaal klaar om op de barbecue te gooien. Kies wel exemplaren met een stevige structuur, zodat ze niet uiteenvallen in de kolen.
Doe je het liever met de oeroude, traditionele vleesvervangers zoals tofu, seitan en tempeh? Dat kan ook. Van seitan en tofu kan je lekkere "steaks" maken. Je kan grote platte stukken eventueel eerst marineren en dan roosteren, of op een stokje steken. Neem dan zo stevig mogelijke tofu en zorg ervoor dat het overtollige vocht eruit geperst is. Marineer de tofu een uurtje voor je 'm grilt. Seitan heeft zeker een nacht in een badje marinade nodig.
Je kan stukken groente individueel op de grill leggen, maar je kan ze ook op spiesen steken. Varieer de kleuren, wissel af eventueel af met tofu, stukjes vegetarische worst...en ga zo maar door.
Marinades zijn alles bij barbecues. De meeste groenten zullen de smaak van de marinade beter opnemen als je ze lichtjes "al dente" voorkookt, vervolgens een paar uur tot een nacht laat marineren in de koelkast, en pas daarna op het vuur legt. Je kan dit doen met hardere groenten, zoals bloemkool, aardappelen, wortelen, broccoli, zoete aardappelen... Is de barbecue sneller geïmproviseerd, of heb je niet zoveel tijd, dan kan je de groenten ook zonder voorkoken roosteren.


Tips
Vleesvervangers als tofu, tempeh en seitan kan je ongebakken in de marinade leggen en vervolgens op de barbecue gebruiken. Als je tofu een nachtje invriest en laat ontdooien voor je 'm uitperst, heeft ie een meer vlezige structuur en neemt hij makkelijker marinades op.
Omdat groenten nu eenmaal kleiner zijn dan lappen vlees, is een fijnmazig barbecueroostertje erg handig. Zo'n roostertje kan je bovenop het gewone rooster leggen. Ook een visklem, waarin je normaalgezien vis vastklemt zodat je die makkelijker kan keren, is gemakkelijker in gebruik. Klem er je groenten of de 'kwetsbare' burgers in vast.
Tegenwoordig is er een wokpan voor op de barbecue verkrijgbaar, waarin je groenten makkelijk kunt gaar wokken.
Schaf een barbecuekwastje aan. Daarmee kan je de rooster instrijken voor je er lekkers oplegt. Omdat groenten, tofu en veggieburgers minder vet bevatten dan vlees, is het wel nodig om je rooster goed in te vetten.
Week de brochettestokjes in water voor je er de groenten en tofu/falafel/... op rijgt. Zo kunnen de stokjes niet verbranden.
Tijdens het grillen kan je best nu en dan kruiden of marinade over de groenten gieten. Je kan ook werken met een borsteltje. Regelmatig draaien. Als je tofu nog eens extra inwrijft met marinade, krijg je een lekker krokant korstje.
Je kan af en toe wat Provençaalse kruiden in het vuur gooien om het aroma van de groenten te versterken.
In de supermarkten kan je ook barbecuesaus kopen die doorgaans vegetarisch en soms veganistisch is. Een goede basis voor dipsauzen is de in de natuurwinkel verkrijgbare veganaise, of puur plantaardige mayonaise.
Maak smaakpakketjes! Snij je favoriete groenten in stukken en mix ze met kruiden. Leg de groenten op aluminiumfolie en vouw het goed dicht, zodat je een pakketje krijgt. Eén rand mag open blijven, zodat je er wat groentebouillon of witte wijn, olie of sinaasappelsap kan ingieten. Rol dan ook de laatste rand goed dicht. Leg het pakketje op de barbecue zodat de groenten kunnen garen.
Rol kleine aardappelen in aluminiumfolie (elk apart) en leg ze in de hete kolen. Na een half uurtje ongeveer (afhankelijk van de grootte van de aardappelen, prik erin met een vork voor de zekerheid) zijn ze gaar. Haal de aardappels uit de folie, snij ze half open en steek er een stukje knoflookboter tussen.
Elke brandstofvariant heeft gevolgen voor het milieu. Toch verdienen sommigen de aanbeveling. Wie kiest voor houtskool en briketten kan letten op het FSC-keurmerk voor duurzaam bosbeheer. Een andere optie is het gebruik van kooltjes die gemaakt zijn van kokosnootbast, de schaal van een kokosnoot. Deze gloeien sneller dan houtskoolbriketten, worden warmer en er gaat geen boom voor om. Daarnaast blijft er na verbranding maar 5 procent as over en komt er zo goed als geen rook vanaf.

Een paar marinade-ideeën:
Sojasaus, nootmuskaat, citroensap, cayennepeper, verse basilicum en olijfolie
Appelsap, zout, zwarte peper, balsamico azijn, olijfolie en gember
Vegetarische worcestersauce, dragonazijn, zout en perensap
ananassap (liefst vers), vermengd met zoete paprika, zout, balsamico azijn, zonnebloemolie en gember
sinaasappelsap, een zoetmiddel (rijst-, ahorn-, maïsstroop...), geraspte sinaasappelschil (bio), dragonazijn, olijfolie, zout, korianderpoeder en cayennepeper
mosterd, gember, zoetmiddel (stroop), sojasaus, olijfolie, balsamico azijn, zout, en vers gemalen zwarte peper

Geen opmerkingen:

Een reactie posten