donderdag 12 mei 2011

KPN luistert de mobiele telefoons van haar abonnees af.

HILVERSUM (RNW) - Telefoniegigant KPN luistert de mobiele telefoons van haar abonnees af. Dat schrijft het online technologiemagazine Webwereld. Tijdens een presentatie aan investeerders meldde KPN dat het de omstreden techniek Deep Packet Inspection (DPI) gebruikt om te meten wat abonnees doen met mobiel internet. Daarmee handelt het bedrijf mogelijk strijd met de Wet op de bescherming van persoonsgegevens en met het Strafrecht.

In de praktijk betekent het gebruik van Deep Packet Inspection dat alles wat de abonnee doet op internet continue wordt afgetapt. KPN kan niet alleen zien dat er data wordt verstuurd, maar ook de inhoud bekijken en volgen waar die heen gaat. Bij een bijeenkomst voor investeerders meldde directeur Marco Visser van de mobiele service van KPN trots ‘de allereerste operator ter wereld’ te zijn die deze mogelijkheid heeft ingebouwd. ‘Dat is inderdaad de nieuwe wereld waar we naar toe gaan’, voegde hij daaraan toe.

Speciale tarieven
De telefoonaanbieder kondigde kort geleden aan de tarieven voor het gebruik van mobiel internet te willen verhogen. Gebruikers van bepaalde diensten zouden extra moeten gaan betalen. Hoe KPN dat wilde controleren, bleef op dat moment onduidelijk. Volgens Visser kan de nieuwe technologie gebruikt worden om het gebruik van die diensten bij de consument in rekening te brengen.

De berichtgeving op Webwereld leidt tot een storm van protest. Op Twitter worden mensen opgeroepen hun abonnement bij KPN op te zeggen.

De digitale burgerrechterbeweging Bits of Freedom roept KPN-abonnees aangifte te doen wegens aftappen. Volgens BoF is sprake van vergaande inbreuk op de privacy en bovendien is het aftappen van gegevens strafbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten