zaterdag 28 mei 2011

Resistente bacteriën gevonden op biologische kip

Resistente bacteriën gevonden op biologische kip

Ook op biologische kip zijn resistente bacteriën gevonden, terwijl biologische kippen geen antibiotica krijgen. De Tweede Kamer is bezorgd, want als mensen de stoffen binnenkrijgen, kan het zijn dat ze bij ernstige ziekte moeilijker te genezen zijn, omdat antibiotica niet meer aanslaan.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid had er donderdag nog geen pasklare verklaring voor. Ze hoopt dat het rapport van de Gezondheidsraad naar de gevolgen van het antibioticagebruik in de veehouderij duidelijkheid geeft. Dat rapport verschijnt deze zomer en kan volgens de minister aanleiding zijn om het huidige beleid aan te scherpen.

PvdA en Partij voor de Dieren willen sowieso meer vaart maken, want er wordt al jaren gewaarschuwd en de Nederlandse veehouderij staat te boek als grootverbruiker van antibiotica.

Kadija Arib (PvdA) wil een parlementaire enquête om te achterhalen waarom niets is gebeurd met de waarschuwingen. 'Mensen kunnen nu doodgaan omdat 30.000 kuikens antibiotica krijgen als er in de stal zes ziek zijn. En niet alleen op het vlees ook op groenten zit de resistente ESBL-bacterie.'

Linda Voortman (GroenLinks) vindt dat de prijs hiervoor wordt betaald in de zorg, want mensen kunnen hierdoor weer sterven aan longontsteking of kraamvrouwenkoorts. Ook de PVV is bezorgd over de gevolgen voor de volksgezondheid en denkt na over steun aan het voorstel van Arib.

Goed verhitten
Al veel eerder werd bekend dat het eten van kip ertoe kan leiden dat mensen resistent worden voor antibiotica. Recent onderzoek levert extra bewijs voor het verband tussen het eten van kippenvlees met ESBL-bacteriën en antibioticaresistente ESBL-bacteriën bij mensen. Het RIVM wijst op het feit dat overmatig antibioticagebruik in de veehouderij risico’s met zich meebrengt. Mensen kunnen kip en eieren veilig eten, mits zij het vlees goed verhitten en hygiënisch bereiden.

Oorzaak
De oorzaak van deze besmetting is te zoeken in het systeem van het uit broeden van de kippen. Alle kippen komen uiteindelijk uit een broedmachine en daarna wordt pas bepaald wat het voor een kip wordt, biologisch of vrije uitloop of hokkip. De besmetting zit dus al in het ei en dat kun je alleen oplossen door de stroom van eieren en kuikens ook biologisch te maken. En nu opzoek naar een kip die nog niet besmet is...............!!!!!!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten