zaterdag 14 mei 2011

Eten zonder vlees: hoe en waarom?

Minder vlees eten. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar het draagt ook bij aan een betere gezondheid. Lastig? Helemaal niet. Eten zonder vlees kan prima. Als je maar voldoende voedingstoffen binnenkrijgt. En juist de voedingstoffen uit vlees zitten ook in plantaardige vleesvervangers. Maar waarom zou je het doen?

Vlees en milieu
Het milieu wordt meer belast door vlees, zuivel en vis, dan door eieren en soja. Dit is simpel te verklaren. Dieren hebben veevoer nodig om te kunnen groeien. Voor elke kilo vlees is twee tot zeven kilo plantaardig voer nodig. Voor de productie van vlees is veel meer water nodig dan voor de productie van bijvoorbeeld graan. Daarnaast kost de teelt van veevoer veel energie. Maisglutenvoermeel en sojahullen zorgen voor het meeste energieverbruik en de hoogste uitstoot van broeikasgassen. Dit betekent natuurlijk niet dat je een doorgewinterde vegetariër moet gaan worden. Maar iets bewuster omgaan met vlees en iets minder vlees eten draagt al bij aan een beter milieu en een betere gezondheid.

Vleesvervangers
Veel mensen vinden het lastig om een alternatief voor vlees te vinden. Smaakt een maaltijd wel lekker zonder vlees? Af en toe koken zonder vlees kan heel lekker zijn met onderstaande vleesvervangers.

Kant- en klare vleesvervangers
Het aantal kant- en klare vleesvervangers groeit in de supermarkten. Ze zijn snel en makkelijk klaar te maken. Maar de echte kookliefhebbers nemen hier natuurlijk geen genoegen mee. Gelukkig zijn er meer mogelijkheden.

Peulvruchten
Kapucijners, linzen, bruine bonen en erwten zijn goed voor bij de warme maaltijd. Maar je kunt ze ook verwerken in een maaltijdsalade, eenpansgerecht of een maaltijdsoep.

Eieren
Een ei bij een warme maaltijd kan prima. Denk aan een omelet bij spinazie. Eet niet meer dan twee keer per week een ei. Tahoe en tempé
Dit wordt gemaakt van sojabonen. Tahoe kun je bakken en verwerken in salades. Ook kun je het op brood eten. Tempé kun je bakken, koken of verwerken in salades. Je kunt de producten kopen in grote supermarkten of in een natuurvoedingswinkel.

Seitan
Dit is een eiwitrijk vegetarisch product. Het smaakt kruidig en heeft een vleesachtige structuur. Je kunt Seitan verwerken in de soep of bij de rijst, spaghetti en macaroni eten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten