zaterdag 14 mei 2011

Eet minder verzadigd vet

Eet minder verzadigd vet

Vet is onmisbaar als brandstof en bouwstof voor je lichaam. Er bestaan gezonde en ongezonde vetten, dus het is belangrijk om de goede soorten vet te kiezen.
Hoe herken je goede vetten in de supermarkt?
De regel is: hoe zachter, hoe beter. Denk aan halvarine in kuipjes en vloeibaar bak- en braadvet in knijpflessen. Ook alle soorten olie zijn gezond.  
Frituur met vloeibaar frituurvet of olie in plaats van harde blokken frituurvet.
Kies op brood voor halvarine of dieetmargarine. Dit bevat minder verzadigd vet dan roomboter.  
Op het etiket staat:
  • verzadigd vet – Dat is slecht vet.
  • onverzadigd vet - Dat is goed vet.  
Er is een ezelsbruggetje dat je helpt bij het uit elkaar houden van goede en slechte vetten. “Onverzadigd” begint met de O van “oké”, “verzadigd” met de V van “verkeerd”.  
Verzadigd vet kan het cholesterolgehalte in je bloed laten stijgen en vergroot daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Onverzadigd vet verlaagt juist het cholesterolgehalte in je bloed en verlaagt daarmee het risico op hart- en vaatziekten.  
Onverzadigde vetten zijn dus gezond, maar alle soorten vet leveren evenveel calorieën. Let dus op dat je niet te veel vet eet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten