maandag 16 mei 2011

Suiker vervangers

Veiliger suikervervangers
Als u geen echte suiker wilt gebruiken, maar ook geen aspartaam, wat dan? Hierna beschrijven we enkele suikervervangers die wel veilig zijn.

Xylitol
Deze natuurlijke koolhydraat zit vooral in berkenbast en lijkt, wanneer het in de fabriek wordt geproduceerd, qua uiterlijk en smaak op suiker. Het is echter niet helemaal een alternatief voor chemische zoetstoffen aangezien het nog steeds de helft van het aantal calorieën van suiker bevat. Anderzijds is de glycemische index-score maar 8. Dat betekent dat het extreem langzaam wordt opgenomen en daarom is het goed voor diabetici en mensen die willen afvallen.

Waarschijnlijk is het tevens een probioticum: een stof die de groei van goede bacteriën in de darm bevordert. En het verhoogt de botdichtheid. Het beste gunstige effect van deze stof is echter dat het preventief werkt op zowel tandbederf als middenoorinfecties.
Wat veiligheid betreft is deze stof echter niet helemaal meer smetteloos nadat er een paar mysterieuze zaken van vergiftiging bij honden zijn voorgekomen, soms met dodelijke afloop. De theorie is dat de stof zorgt voor een snelle stijging van het insulinegehalte waardoor een hond kan instorten, een aanval kan krijgen of ernstige leverschade kan lijden. Bij mensen kunnen hoge doseringen leiden tot diarree.


Luo han guo
De stof Luo han guo (ook wel lo han kuo of Momordicavrucht genoemd) is afkomstig van een Chinese vrucht en kan tot 250 keer zo zoet zijn als suiker, maar bevat nauwelijks calorieën. In China wordt het van oudsher gebruikt als een medicinaal kruid voor de behandeling van hoest en keelpijn. Volgens de volksmond leidt het tot een langer leven. In Nederland is het met name in alternatieve kruidenwinkels en toko’s te koop.

Stevia
Stevia is afkomstig van de Zuid-Amerikaanse struik Stevia rebaudiana. Naar men zegt is het tot 300 keer zo zoet als suiker, intussen is Stevia goedgekeurd.  Bij een snelle bestudering van de bestaande literatuur wordt duidelijk dat stevia niet alleen onschadelijk is, maar zelfs positieve medische effecten kan hebben zoals een versterkende invloed op het immuunsysteem.


Fructo-oligosaccharides
Fructo-oligosaccharides zijn koolhydraten die uit bepaalde planten komen, zoals de Jeruzalem artisjok, uien en bananen. Ze vormen niet alleen een goede zoetmaker maar hebben daarbij probiotische effecten in de darm, doordat ze gunstig uitwerken op de bifidobacteriën. Ze worden vaak gebruikt om Candida infecties te voorkomen.
Agavesiroop
De agavesiroop is afkomstig uit de Agave-cactus en veel zoeter dan suiker, maar met de helft van het aantal koolhydraten. De Glycemische index-score is echter 48, dus om af te vallen is het geen ideaal alternatief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten