donderdag 12 mei 2011

De 4 Basics Voor Gezonde Voeding

Gezond eten: er bestaan honderden theorieën over hoe je gezond kunt eten. Toch hoeft gezond eten niet zo ingewikkeld te zijn. Dit zijn de 4 basics van gezond eten!

1. Gezond eten? Kies voor producten dicht bij de natuur!

De meeste producten die we in de supermarkt vinden zijn bewerkt door de voedselindustrie. Nu is hier in principe niets mis mee, maar als je alleen maar bewerkte producten binnenkrijgt is dat niet gezond. Wil je gezond eten? Kies dan voor producten die zo dicht mogelijk bij de natuur staan.

Nee, je hoeft echt niet langs bij de plaatselijke boerderij om gezond te eten. In de supermarkt kun je ook kiezen tussen bewerkte en meer gezonde onbewerkte producten of bijvoorbeeld verse en verpakte groenten. Zo kun je beter kiezen voor vezelrijk bruin brood dan voor bewerkt wit brood. Ook is bijvoorbeeld zilvervliesrijst gezonder dan witte rijst.

Kies ervoor om je sla zelf schoon te maken en te snijden, gebruik verse producten en check de ingrediënten. Een makkelijke stelregel is: hoe meer ingrediënten, hoe minder gezond het voor je is. Voeding waar veel kunstmatige stabilisatoren en conserveringsmiddelen in voorkomen zijn niet bepaald natuurlijk. Als je wilt kun je kiezen voor biologisch eten maar dat hoeft niet. Door te kiezen voor meer natuurlijk voedsel kun je eenvoudiger gezond eten.
2. Gezond eten is kiezen voor variatie

Wanneer je gevarieerd eet krijg je automatisch alle benodigde vitaminen, mineralen en bouwstoffen binnen die je nodig hebt om gezond te blijven. Hoewel het lastig lijkt hoeft gevarieerd eten helemaal niet moeilijk te zijn.

Het draait om gezond verstand. Bekijk de verschillende voedingsgroepen en zorg voor balans. Heb je weinig zuivel binnengekregen vandaag? Neem dan een glas melk bij de lunch. Heb je ontbeten met melk en een boterham met kaas? Kies dan voor water of een vruchtensapje en een boterham met vleeswaar. Uitgebreide (en zeer belangrijke en aan te raden) basisinformatie vind je op de website van het voedingscentrum: de schijf van vijf. Wie gezond wil eten kiest voor variatie. Zo krijg je altijd alle gezonde stoffen binnen.

3. Zuiver je lichaam

Je lichaam is het meest waardevolle gereedschap dat je ooit zult hebben. Je moet er dus goed voor zorgen. Zoals je iedere dag zorgt voor een schone keuken, moet je ook dagelijks aandacht besteden aan je lichaam. Het is belangrijk dat je je lichaam op dagelijkse basis zuivert van binnenuit. Hoe je je lichaam zuivert? Simpel:
Drink regelmatig helder water. Je kunt steeds tussendoor een glas drinken of een 1,5 literfles op je bureau zetten. Water zorgt voor een goede afvoer van afvalstoffen. Dit geldt zowel voor bronwater als leidingwater. Afvalstoffen verlies je o.a. via zweet en urine. Hoe weet je of je genoeg drinkt? Hou de kleur van je urine in de gaten. Hoe meer je drinkt, hoe transparanter het wordt en des te beter de afvalstoffen worden afgevoerd. Zorg dus dat je eerste urine na je ochtendplasje helder wordt!
Eet meer gezonde voedingsvezels. Vezels prikkelen de darmen en zorgen voor een gezonde stoelgang. Als je darmen efficiënter kunnen werken blijft je lichaam zuiver. Vezels vind je in o.a. fruit, groente, bruin brood, zilvervliesrijst en volkoren knäckebröd. Je kunt ook extra vezels toevoegen aan bijvoorbeeld je yoghurt of cruesli. Van voldoende vezels ga je lekker poepen!
Eet verse groente en fruit! In groente en fruit zitten belangrijke vitaminen, vezels, mineralen en antioxidanten die je lichaam schoon en zuiver houden en zijn daarom een basis van gezond eten. Zorg ook hier voor variatie. Iedere fruit- en groentesoort bevat weer andere goede stoffen, dus hou het niet alleen bij die lekkere zoete bananen! Eet fruit ook zoveel mogelijk met schil. De schil bevat namelijk de meeste vezels. Groente behoudt zijn gezonde eigenschappen het best als je het niet te lang kookt of bakt. Lekker even roerbakken zorgt voor knapperige, gezonde groente!

4. Gezond eten is luisteren naar je lichaam

Je lichaam is een mensje op zich. Je bewuste denken staat los van het onbewuste denken dat je lichaam verricht. Observeer je lichaam dan ook, hou het in de gaten en koester het. Je lichaam geeft je constant signalen om je aan te geven of je goed of minder goed bezig bent.Respecteer je lichaam. Dit doe je bijvoorbeeld door niet teveel te eten. Eet rustig en proef het eten, pas na ca. 30 minuten heeft je lichaam door dat je maag gevuld wordt. Als je rustig de tijd neemt om te eten ben je sneller verzadigd en geeft je lichaam het signaal “vol” af

Geen opmerkingen:

Een reactie posten