maandag 30 mei 2011

EHEC besmetting voorkomen

In Duitsland is veel ophef over een uitbraak van de gevaarlijke variant EHEC van de E.coli-bacterie. In Duitsland zijn zeker 300 mensen hiervan ziek geworden na besmetting. Zo’n 140 mensen hebben ernstige gezondheidsklachten, ook zijn zeker 10 mensen overleden aan de infectie.  

Komkommers uit Spanje zijn sterk verdacht de oorzaak te zijn van de besmetting.
Voor groente die in Nederland te koop is, heeft de Nederlandse regering geen waarschuwing uitgegeven. Wanneer je wilt weten waar je groente vandaan komt, kun je op het kratje, verpakking of bordje bij de onbewerkte groente kijken. Hier staat het land van oorsprong vermeld.
De E.coli-bacterie van het type EHEC kan zitten in besmette groente, maar ook het eten van rauw vlees of rauwe melk kan ziekte veroorzaken. De klachten bestaan uit buikkrampen, braken en bloederige diarree. De bacterie is met name gevaarlijk voor mensen met een slechte weerstand, ouderen, baby’s en zwangere vrouwen.  

Besmetting voorkomen

Er lijkt vooralsnog geen reden om bepaalde groente te mijden in Nederland. Om besmetting met een E.coli-bacterie van het type EHEC te voorkomen gelden de standaard hygiëneregels:
  • Rauwe groente, zoals komkommers, grondig wassen onder stromend water of schillen.
  • Geen rauw vlees of rauwe melk te eten.
  • Vlees goed gaar bakken.
  • Je handen wassen voor je gaat koken.
  • Voorkomen van kruisbesmetting.  

Meer informatie

Escherichia coli of E. coli is een groep bacteriën die van nature aanwezig is in de darmen van mensen en dieren. Er zijn enkele typen die ziekte kunnen veroorzaken. Ziekte door deze bacterie wordt wel de “hamburgerziekte” genoemd. Oorzaken zijn onhygiënische productie-omstandigheden en producten van dierlijke herkomst, met name van rauw rundvlees.

De risico’s van E. coli kunnen worden beperkt door vlees goed gaar te maken. Ook het zorgvuldig en hygiënisch bereiden van rauw vlees voorkomt besmetting. Dit is vooral belangrijk voor jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met weinig weerstand. Zij moeten zeker geen producten van rauw vlees eten.

E.coli kan voedselinfecties veroorzaken. Het is niet duidelijk of de bacterie zelf of de giftige stof die de bacterie produceert de infectie veroorzaakt. In de dikke darm is E.coli nuttig, omdat hij uitgroei van andere schadelijke bacteriën voorkomt.

De bacterie overleeft maanden in de bodem en weken in water. De E.coli vermenigvuldigt zich tussen de 10 en 40 °C. E.coli wordt onschadelijk bij 65 °C.

E.coli is genoemd naar Dr. Theodor Escherich, die de darmbacterie in 1885 ontdekte.

Producten die met E.coli besmet kunnen zijn, zijn:
gehakt, hamburger, filet americain
rauw of niet gaar rundvlees
rauwe melk
rauwmelkse kaas
rauwe groenten zoals sla
ongepasteuriseerd vruchtensap

Maaltijden in restaurants en op cruiseschepen zijn door onzorgvuldige hygiëne ook vaak de oorzaak van E.coli-besmettingen. Ook contacten met runderen, besmette mensen en zwemmen in besmet oppervlaktewater kunnen E.coli-besmettingen veroorzaken. Volgens de Warenwet mag E.coli niet in natuurlijk mineraalwater voorkomen.

In de zomer is de kans op een E.coli-besmetting het grootst. Mogelijke verklaring is dat er vaker wordt gebarbecued en gezwommen. Ongeveer 30% van de reizigers naar subtropische gebieden krijgt reizigersdiarree, waarschijnlijk door besmetting met E.coli.

Er bestaan verschillende soorten E.coli bacteriën, zoals EHEC en ETEC. Deze soorten met de gifstof verototoxine veroorzaken de meeste ziektegevallen.


Type E.coli Ziekte
EPEC Kinderdiarree; (reizigers)diarree
ETEC (reizigers)diarree; overgeven; koorts
VTEC Ontlasting met bloed en slijm
EHEC (subgroep van VTEC) Bloederige diarree; mogelijke nierschade als complicatie
STEC O157 (EHEC-soort) Bloederige diarree; mogelijke nierschade als complicatie
EIEC Ontlasting met bloed en slijm
EaggEC Aanhoudende diarree bij kinderen
DAEC Kinderdiarree

Gezondheidsrisico's

Mensen worden vooral ziek van E.coli door het eten van rundvlees dat niet goed gaar is. Klachten zijn darmontsteking met bloederige diarree. Bij kinderen tot 5 jaar en ouderen kan ernstige nierschade voorkomen, die soms dodelijk is. Deze ziekte wordt ook de Hamburgerziekte of Hemolytisch Uremisch Syndroom (HUS) genoemd.

De eerste klachten treden meestal binnen 3 tot 4 dagen op na de besmetting. De incubatieperiode, dat is de periode tussen besmetting en de eerste ziekteverschijnselen, is 1 tot 12 dagen.

Een lichte besmetting kan alleen wat geringe diarree tot gevolg hebben. Een voedselinfectie uit zich meestal door plotseling optredende heftige buikkrampen, soms in combinatie met braken. Na ongeveer 24 uur ontstaat waterige diarree die zich na één tot twee dagen tot een bloederige diarree ontwikkelt. De klachten duren 2 tot 9 dagen (gemiddeld vier dagen) en gaan over het algemeen vanzelf over.

Bij 2 tot 7% van de geïnfecteerde mensen tast de gifstof verototoxine in E.coli de doorbloeding van de nier aan. Bij 5 tot 10% van de gevallen ontstaat blijvende schade aan de nieren. Gedurende de ziekte zijn E.coli-patiënten besmettelijk via de ontlasting. Dit kan ongeveer 2 maanden duren.

Besmetting is te voorkomen met deze adviezen:
was je handen voor het koken
was je handen nadat je rauw vlees hebt aangeraakt
was keukengerei direct na gebruik met heet water en afwasmiddel
prik niet met hetzelfde bestek in rauw vlees en daarna in gaar eten
gebruik nooit dezelfde ondergrond voor rauw vlees en daarna voor gaar eten
bak vlees door en door gaar
proef niet van rauw gehakt en raak rauw vlees zo min mogelijk aan met de handen
drink geen rauwe melk
was rauwe groenten grondig
was je handen zorgvuldig na contact met dieren op de boerderij. Vooral jonge dieren kunnen besmet zijn met E.coli.

Voor jonge kinderen en ouderen is het extra belangrijk de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen voor een optimale hygiëne om besmetting met E.coli tot een minimum te beperken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten