woensdag 10 augustus 2011

Dikmakers

Gezond en mager eten zijn de belangrijkste vereisten voor wie kilo's wil verliezen. Om jezelf op het goede spoor te zetten, verwijder je best alle caloriebommen uit je koelkast voor je aan een dieet begint. Een overzicht van de grootste dikmakers.

Mayonaise
Een paar koffielepeltjes mayonaise bij de maaltijd kunnen geen kwaad, maar daar blijft het meestal niet bij. Onthoud dat het sausje enorm veel calorieën bevat - zo'n 360 calorieën per 57 gram. Kies beter voor een even smakelijk en minder dikmakend alternatief zoals een light-variant, mosterd, barbecuesaus, salsa of tacosaus.

Verwerkt vlees
Verwerkte vleeswaren zoals ham en worst kunnen aan dit ongezonde lijstje toegevoegd worden omdat ze rijk zijn aan natrium, vet en bewaarmiddelen. Bovendien heeft recent onderzoek aangetoond dat het eten van verwerkt vlees het risico op darmkanker vergroot. Het hoge natriumgehalte zorgt dan weer voor een verhoogde bloeddruk die hart- en vaatziekten kan veroorzaken. Vleeseters zijn beter af met geroosterde of gesneden kalkoen, kip en rosbief.

Boter of margarine
Bijna alle boter- en margarinesoorten zijn rijk aan verzadigde vetten. Zo bevat één eetlepel al 100 calorieën en 11 gram vet. Zuinig smeren of margarine met een verlaagd vetgehalte kopen is de beste optie. Tijdens het koken kan je kiezen voor koolzaadolie of olijfolie - deze producten bevatten uitsluitend onverzadigde vetten.

Diepgevroren frieten
Frieten zijn klaar in een mum van tijd en vallen bij iedereen in de smaak. Helaas zijn ook dit onvervalste dikmakers. Wie 85 gram frietjes eet, neemt 160 à 190 calorieën op en krijgt tussen 8 en 11 gram vet binnen. We hoeven er wellicht niet bij te vermelden dat de meeste mensen niet voldoende gegeten hebben met zo'n kleine portie. Gebakken of geroosterde aardappelen zijn een waardig alternatief.

Romige saladedressing
We besprenkelen onze slaatjes graag rijkelijk met verschillende dressings, maar wist je dat twee eetlepels romige dressing ongeveer 120 extra calorieën, 12 gram vet (waarvan 2, gram verzadigd vet), en 380 minigram natrium toevoegen aan een maaltijd? Overschakelen op een light dressing is een kleine moeite en zeker niet minder lekker.

Fris-, energie, en sportdranken
Gesuikerde dranken zijn heel nefast voor de lijn omdat er 'lege calorieën' in zitten. Dat betekent dat ze geen voedingsstoffen bevatten, maar wel veel extra calorieën. Let wel: ook energie- en sportdranken zijn niet bevorderlijk voor je lijn. Plat water is altijd een gezonde keuze, net als groene en zwarte thee. Deze dranken bevatten wel voedingsstoffen en geen calorieën. Magere melk is ook goed. Ze bevat een laag aantal calorieën en ook cruciale voedingsstoffen waaronder vitamine D, calcium, kalium en magnesium.

Alcohol
Net als frisdranken, bevat alcohol veel lege calorieën. Omdat het lichaam deze niet kan omzetten in energie, zet de lever ze om in vetzuren wat leidt tot gewichtstoename. Daarnaast is te veel alcohol drinken niet alleen slecht voor je figuur, maar ook voor je algemene gezondheid. Uitbundig drinkgedrag kan ertoe leiden dat lever- en hersencellen afsterven.

Volle melkproducten
Hoewel zuivelproducten veel essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, calcium, B-12 en riboflavine bevatten, zijn ze ook rijk aan vet en cholesterol. Mensen die per dag ongeveer een halve liter volle melk drinken krijgen wekelijks maar liefst 1.904 calorieën en 105 gram vet binnen. Gelukkig bestaan er heel wat magere alternatieven voor zuivelproducten op basis van volle melk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten