woensdag 31 augustus 2011

Sneller dement door teveel zout en weinig sporten


Oudere mensen kunnen zout echt maar beter laten staan! Want als ze daarbij ook nog eens weinig sporten zouden ze mentaal sneller achteruit gaan dan hun leeftijdsgenoten die minder zout eten en wel aan voldoende lichaamsbeweging doen. En het luistert nauw!

Amper één theelepel zout per dag zou je geheugen namelijk al kunnen schaden en het risico op Alzheimer aanzienlijk vergroten, zo blijkt uit een recente Canadese studie. Oppassen dus! Een Canadees team van onderzoekers nam de zoutinname en de lichamelijke activiteiten onder de loep van 1262 gezonde mannen en vrouwen tussen de 67 en 84 jaar, en dat gedurende drie jaar lang. Daarnaast onderzochten ze ieder jaar ook de mentale gezondheid van de proefpersonen, aan de hand van een test die gebruikt wordt om Alzheimer op te sporen.

“De resultaten van onze studie tonen aan dat een dieet met hoge hoeveelheden zout in combinatie met weinig lichaamsbeweging bij ouderen een negatief effect heeft op de werking van de hersenen”, verklaart dokter Alexandra Fiocco van de Universiteit van Toronto. “We willen oudere mensen erop wijzen dat te veel zout en weinig beweging, zoals urenlang voor de tv zitten, allesbehalve goed is voor hen.” Deborah Barnes, een experte op het gebied van Alzeimer, spoort iedereen nu aan om gezonder te eten.

“We zouden allemaal meer groenten en fruit moeten eten, en ongezond voedsel zoals ingevroren producten, kant- en klare maaltijden en zowat alles wat in blik wordt verkocht, van het menu schrappen.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten