zondag 28 augustus 2011

Is sporten zo moeilijk vol te houden?



Het feit dat je loopschoenen alweer maanden stof vergaren, heeft niets te maken met een gebrek aan doorzettingsvermogen. Integendeel, volgens een Amerikaans onderzoek is je lage zelfvertrouwen de schuldige.

Bijna de helft van de mensen die met sporten begint, stopt er weer mee binnen de zes maanden. Dat beweert Edward McAuley van de Universiteit van Illinois. Volgens hem heeft dat alles te maken met het zelfbeeld van de persoon: 'Mensen die weinig zelfvertrouwen hebben, zijn geneigd sneller op te geven eens er een moeilijkheid op hun weg komt. Wie veel zelfvertrouwen heeft, is geneigd harder te werken voor zijn doel, ook wanneer het eens tegenzit'.

Toch wil dat niet zeggen dat wie weinig zelfvertrouwen heeft de rest van zijn leven gedoemd is op de zetel te zitten. Zo helpt het bijvoorbeeld om te denken aan eerder behaalde successen in je leven.

Enkele tips om wel vol te houden:

- Meet je vooruitgang. Schrijf op hoe vaak je beweegt en hoe lang. Elke stap dichter bij je doelstelling helpt je zelfvertrouwen op te bouwen.

- Zoek steun bij vrienden en familie. Ga samen sporten met iemand die ongeveer jouw niveau heeft zodat de sociale druk je motiveert.

- Uiteraard heb je geen tijd om te sporten en regent het. Maar van een avondje tv-kijken is nog nooit iemand fitter geworden. Geef sport een plekje in je agenda en bouw regelmaat op.

- Naar muziek luisteren tijdens het sporten heeft een positief effect op je denkvermorgen en houdt je langer gemotiveerd.

- Vergeef jezelf als je eens een avondje overslaat. Maar raap je weer samen voor de keer daarna, want anders is de kans groot dat de nefaste gedachte 'zie je wel, het lukt niet' je hoofd binnensluipt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten