maandag 15 augustus 2011

Hoog Cholesterol en Natuurlijke Supplementen, werken ze echt?


Hoog Cholesterol en Natuurlijke Supplementen, werken ze echt?

Als jij je zorgen maakt over te hoge cholesterol en je bent op zoek om op een natuurlijke manier je cholesterol te verlagen, dan kunnen cholesterol verlagende supplementen en voedingsmiddelen je hierbij in ondersteunen. Er zijn veel van deze supplementen op de markt en als je de natuurwinkel binnenloopt kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien.

Hieronder een lijst met een aantal zeer effectieve cholesterol verlagende middelen:
Policosanol is afkomstig van suikerriet en bevorderd de verhoging van HDL cholesterol en verlaging van LDL cholesterol.

Lecithine
zorgt ervoor dat cholesterol niet minder gemakkelijk kan vast nestelen aan de aderen.
Artisjok
extract is erg hoog in de hoeveelheid anti-oxidanten en remt de natuurlijke aanmaak van cholesterol in het lever.
Visolie
(als een vloeibare olie of als capsules) heeft een directe werking op de cholesterol waarden door de hoeveelheid onverzadigde vetten en omega 3.
Lijnzaad
bevat veel omega 3 vetten en cholesterol verlagende vezels, tevens bevordert lijnzaad de stoelgang en is goed voor de darmen.
Knoflook
(extract) is een albekende totale cholesterol verlager vanwege de gunstige effecten op de bloeddruk en de reinigende componenten.
Haverzemelen
(gevonden in havermout en hele haver) en is een goed alternatief voor brood vanwege de trage complexe koolhydraten en vezels.
Groene thee
er zijn veel tegenstrijdige berichten over groene thee, enerzijds wordt verkondigd dat groene thee net zo als koffie tijdelijk je bloeddruk verhoogd. Maar groene thee heeft volgens meerdere onderzoeken een positieve werking op de totale cholesterol en is ook nog lekker!
Niacine
heeft als werking om je HDL, oftewel goede cholesterol te verhogen. Het is een belangrijke B vitamine om de effecten van LDL, oftewel slechte cholesterol te verminderen. Normaal gesproken krijg je genoeg niacine in een goed gebalanceerd dieet, maar als je last hebt van hoge cholesterol kan een hogere dosis noodzakelijk zijn. Maar let dan wel op de bijwerkingen (maagpijn, hoofdpijn, duizeligheid, verhoogt bloedsuikerspiegel).
Coenzyme Q10.
Je lichaam maakt zelf CoQ10 en zorgt voor de aanmaak van eiwitten, werking spieren en energie voor de cellen. Normaal krijg je een kleine dosis door het eten van vis en vlees. Daarbij is het ook een sterke anti-oxidant en dit heeft weer positieve eigenschappen voor je immuunsysteem en staat bekend om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen.

Leefstijl en cholesterol
Het veranderen van je dieet is tevens een zeer effectieve manier om cholesterol te verlagen. Je lichaam maakt namelijk al uit zich zelf voldoende cholesterol aan. Maar wanneer je veel voedsel eet hoog in cholesterol zoals vlees, schaaldieren,, eieren, melk, boter en kaas.

Dan gaat je lichaam aan de slag om extra cholesterol aan te maken. Mijn richtlijn is om je vetinname onder controle te houden en zorgen dat het niet meer is dan 25 tot 35% totaal. Ook is het belangrijk om voldoende vezels binnen te krijgen (25 tot 30 gram) en kun je vinden in volkoren producten, groente, fruit en peulvruchten. Zo haal ik mijn eigen vezels uit havermout en kun je aanvullen met lijnzaad voor een extra hoeveelheid ‘’goede vetten’’.

Probeer in plaats van snelle koolhydraten trage en complexe koolhydraten te eten zoals bruine rijst, wilde rijst, volkorenbrood in plaats van wit brood. Deze voedingsmiddelen bevorderen de HDL cholesterolwaarden en vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Een andere goede leefstijl tip is om veel gezonde noten te eten.

Soms kan het voorkomen dat zelfs met een gezonde leefstijl en supplementen je nog steeds last hebt van hoge cholesterol. Dan is het belangrijk om een afspraak te maken bij een specialist voor een verdere behandeling. Een goede en open communicatie met je arts is extreem belangrijk en vertel alles wet je doet en neemt tegen hoge cholesterol want zo kunnen een aantal natuurlijke supplementen weer bijwerkingen hebben op de medicijnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten