woensdag 17 augustus 2011

ESBL-enzym van kip naar ziekenhuis

ESBL-enzymen, die ervoor kunnen zorgen dat antibiotica bij een ziek mens niet helpen, komen rechtstreeks uit de intensieve veehouderij in ziekenhuizen terecht. De enzymen blijken zich te kunnen verplaatsen door de voedselketen. Dat zegt veterinair onderzoeker Dik Mevius van de Wageningen Universiteit in het studentenblad Resource dat vandaag is verschenen. 'We hebben nu hard bewijs.'

De onderzoeksgroep van Mevius heeft zes varianten van ESBL-genen geïsoleerd en die vergeleken met bacteriën die op ziekenhuispatiënten, supermarktkippen en in legbatterijen waren gevonden. In 35 procent van de gevallen was er 100 procent overeenkomst.

Bepaalde bacterieën zoals Klebsiella en E.coli produceren ESBL. Een gezond mens heeft daar geen last van, maar mensen met een verminderde weerstand kunnen er erg ziek van worden. In een ziekenhuis, waar veel verzwakte mensen bij elkaar liggen, verspreidt de infectie zich makkelijk. Een groot probleem is dat het enzym de meestgebruikte antibiotica weerstaat, zodat behandeling van geïnfecteerden moeizaam is.

Volgens Mevius zijn alle vleeskuikenbedrijven positief voor ESBL. Van de supermarktkippen heeft 94 procent het enzym bij zich. 'Maar dat is niet erg, want door goed verhitten gaan ze allemaal dood', aldus de wetenschapper. Wel erg is dat het ESBL-enzym zich dus onafhankelijk toch weet te verplaatsen.

Dat ESBL-producerende bacterieën steeds vaker voorkomen is volgens Mevius en veel anderen de schuld van overmatig antibioticagebruik in de intensieve veehouderij. Dat gebruik moet in 2015 zijn gehalveerd, maar volgens Mevius is dat nog niet voldoende. De deskundige pleit voor ingrijpende hygiënemaatregelen op de boerderij.

bron: Volkskrant

Geen opmerkingen:

Een reactie posten