zaterdag 27 augustus 2011

Lunchwandelen voor meer beweging

Lunchwandelen voor meer beweging

Gezondheid staat voor de meeste mensen bovenaan op hun wensenlijstje. Belangrijke zaken rond een gezond leven is een gezonde levensstijl waarbij aspecten als goede voeding, prettige leefomgeving en voldoende beweging een belangrijke rol spelen. Voldoende bewegen geldt zeker ook voor de werkomstandigheden waar het in veel beroepen nogal aan schort.

Minder lopen tijdens werk

Door allerlei modernisering schiet het bewegen tijdens het werk er steeds meer bij in. Terwijl kantoormedewerkers vroeger nog regelmatig naar de archiefkast liepen, wordt nu met een paar keer klikken op de computer alles opgehaald wat nodig is, met het gevolg dat steeds minder bewogen wordt tijdens het werk. Een kopietje maken is met computerwerk en draadloze systemen ook al geen kwestie meer van loopwerk.

Traplopen geen vanzelfsprekendheid

Daarom propageert onder meer TNO (Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek) om de werkomgeving zodanig in te richten dat mensen ongemerkt meer bewegen. TNO zet zich in om mensen gezonder mee te laten doen in de samenleving. Het aanpassen van de werkplek zou wel eens een effectievere oplossing kunnen zijn dan te trachten het gedrag van mensen te veranderen. Kantoren en andere gebouwen zijn in het algemeen zo gebouwd dat vanzelf naar de lift of roltrap wordt gelopen omdat de trap vaak ergens uit het zicht is weggewerkt. Maar volgens TNO richten gelukkig steeds meer bedrijven zich op de gezondheid van de medewerkers.

Niet perse sporten

Een actieve leefstijl kan op de lange termijn sluipende ongezondheid voorkomen. Bij meer bewegen hoeft ook niet perse meteen aan gaan sporten gedacht te worden. Het woonwerk verplaatsen biedt al mogelijkheden. Neem de fiets in plaats van met de auto naar het werk te gaan of zelfs openbaar vervoer zorgt al voor meer beweging van en naar de bus, trein, tram of metro.

Aanjager voor lunchwandelen

In een kantoor heb je vaak een enthousiaste aanjager nodig die tussen de middag aan collega’s vraagt om te gaan lunchwandelen welke term staat voor een wandeling in lunchtijd. Zo’n blokje om is niet alleen heel verstrooiend maar ook hard nodig voor mensen die vele uren zittend werk doen.



Lunchwandelen voor meer beweging

Geen opmerkingen:

Een reactie posten