dinsdag 23 augustus 2011

Zet gezond eten op ooghoogte

Door gezonde voeding op ooghoogte te zetten kun je maandelijks tot 1kg afvallen. Je eet namelijk eerst wat je ziet, ontdekten psychologen. Eenvoudige veranderingen als het verstoppen van chocolade en chips en op die plaats gezonde voeding te zetten kunnen je mensen op dieet helpen zonder dat ze dit zelf beseffen. Het serveren van maaltijden op kleinere borden en eten in de keuken of de eetkamer in plaats van voor televisie kan je ook onbewust helpen de hoeveelheid dat je eet te beperken, zonder dat je je wilskracht op de proef stelt.

1 kg per maand
Professor Brian Wansink zegt dat wanneer ons brein op andere dingen gefocust is we eten wat voor ons staat, of we nu hongerig zijn of niet. Vermijd 'eetvalkuilen' als makkelijk bereikbare junkfood. Dit kan ons helpen tot 1 kg per maand te verliezen, dat blijkt uit recent onderzoek. Zo bleek ook al dat mensen 37 procent meer vloeistof gieten in een kort, breed glas dan in een lang, dun glas.

Onbewust
Uit een een andere test met 60 mensen die soep aten, bleek dat wanneer de proefpersonen stiekem een tweede portie kregen toen ze naar toilet waren, ze 73 procent meer aten zonder dit te beseffen. Professor Wansink besluit: "De meeste van ons hebben een erg chaotisch leven, ze hebben de tijd niet om zich te kunnen concentreren op elke hap die ze naar binnenspelen en zichzelf af te vragen of ze voldaan zijn. Het geheim is je omgeving te veranderen zodat dit met jou meewerkt in plaats van je tegen te werken."

Het is niet altijd mogelijk om je maaltijden of snacks aan een eettafel te verorberen, al is dat natuurlijk wel de ideale plaats. Als je ergens anders eet, zal je onvermijdelijk heel wat extra calorieën opnemen. Zeker als je op dieet bent, moet je eten op de volgende vijf plaatsen vermijden! 1. In de auto

Onderweg eten is nooit een goed idee, zeker niet als het om een calorierijke fast food-maaltijd gaat. Bovendien heb je de neiging om te gulzig te eten in de auto, aangezien je je handen het liefst op het stuur houdt. Omdat je ook nog eens op de weg moet letten, heb je ook geen controle over de hoeveelheid eten. Als het toch niet anders kan, neem dan gezonde snacks mee, zodat je precies weet hoeveel calorieën je opneemt.

2. Rechtstaand in de keuken
Als je een snelle hap zoekt in keuken, word je omringd door eten en zal je al snel meer eten dan je eigenlijk wou. Het is vooral niet slim om te staan eten voor een open koelkast vol lekkers of om rond te lopen met een volledige pak chips of koekjes. Als je echt honger hebt, leg dan een aanvaardbare portie in een kom of op een bord en zet je aan tafel om er ten volle van te genieten!

3. Voor de televisie

Er is natuurlijk niks mis met het eten van een snack voor de televisie, maar vergeet niet op je calorieën te letten! Reclames zijn een regelrechte aanval op je slanke lijn. Al die kazige pizza's, hamburgers, ijsjes en chocolade smeken je om opgegeten te worden. Geen wonder dat je bij het zien van al dat lekkers onmiddellijk naar de keuken wil sprinten. Neem je voorzorgen door wat groente en fruit bij de hand te nemen.

4. Aan je bureau

Het is niet makkelijk om deze gewoonte te doorbreken, zeker wanneer je een nine to five job hebt waarbij je ook onder de middag blijft doorwerken. Nochtans is het zeer ongezond, omdat je veel te snel eet en je hersenen daardoor niet genoeg tijd krijgen om aan te geven dat je voldaan bent. Probeer dus toch minstens een kwartier je bureau te verlaten om je middagmaal te verorberen.

5. In je bed

Als je ziek bent, je laat verwennen of gewoon zin hebt in een luie dag, is het verleidelijk om te eten in bed. Toch is het beter om dat niet te doen, want het doet je onoplettend (en dus te veel) eten én het maakt je slaapomgeving minder hygiënisch. Vermijd late snacks in bed door genoeg te eten tijdens je avondmaal aan tafel. En ben je toch bang voor dat hongergevoel later op de avond? Eet dan enkele uren voor bedtijd een kommetje vers fruit, zodat je zeker kan weerstaan aan die ongezonde snacks.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten