zaterdag 20 augustus 2011

Elke dag een gekookt eitje en drie borreltjes

"Het kopje is nog goed, alleen de benen willen niet meer.” Theo de Jong uit Bolsward wordt vandaag honderd maar wie hem over het verleden hoort vertellen, geeft hem die leeftijd niet. Telefoonnummers, jaartallen, anekdotes en bijzondere gebeurtenissen. De Jong somt ze probleemloos op.

De verjaardag had vandaag een groot feest moeten worden. Maar het wordt overschaduwd door het plotselinge overlijden van zijn schoondochter Toos. Zijn verjaardag zo voorbij laten gaan, wilde De Jong ook niet. Vanmorgen werd hij gefeliciteerd door wethouder Wigle Sinnema van Súdwest-Fryslân.

De Jong komt uit een gezin van negen kinderen. Vader Eelke Eelkes had aan de Kleine Dijlakker 18 in Bolsward een bakkerij. Na de lagere school ging Theo op twaalfjarige leeftijd in de zaak van zijn vader aan het werk. In 1937 nam hij de bakkerij over. In 1963 besloten negen bakkers uit Bolsward de krachten te bundelen en verder te gaan onder de naam De Hanze. In 1973 werd De Hanze verkocht aan bakkerij De Jong in Tjerkwerd. De Jong was toen 62. Dat betekende dat hij de laatste drie jaar van zijn werkzame leven in loondienst kwam. ,,Ik had toen geen zorgen meer en bouwde een klein pensioen op.” Van dat pensioen geniet hij inmiddels al 35 jaar.

In april 1937 trouwde De Jong met Aaltje Sikkes uit Bakhuizen. Ze kregen zeven kinderen; vijf jongens en twee meisjes. In 1956 kwam een van de jongens op zevenjarige leeftijd bij een ongeval om het leven. Zijn vrouw overleed in 1993 op 84-jarige leeftijd. Ook een schoonzoon overleed en veertien dagen geleden stierf schoondochter Toos. ,,Het leven is een speeltoneel, ieder speelt zijn rol en elk krijgt zijn deel”, aldus de honderdjarige. Maar hij geniet tegenwoordig van zijn kinderen, elf kleinkinderen en zeventien achterkleinkinderen.
,, Als je zo achterom kijkt, dan duurt het leven maar even. Ik heb een goed leven gehad. Vroeger waren er in Bolsward 22 zelfstandige bakkers. Nu is er niet een meer. De twee bakkers die er nu nog zijn, bakken hun brood ergens anders.” Zijn specialiteiten waren ‘keallepoat’ en roggebrood. Dagelijks ging hij de stad in om broodwaren uit te venten. Soms kwam hij in één straat vijf collega’s tegen. Iedere bakker had zijn eigen klanten.

Fietsen en roken
De Jong woont nog zelfstandig in een aanleunwoning van zorgcentrum Huylckenstein in Bolsward. Na 78 jaar in dezelfde woning aan de Kleine Dijlakker te hebben gewoond, verhuisde hij in 1989 naar de aanleunwoning. De gezondheid van de honderdjarige is redelijk. Tot een paar jaar terug fietste en rookte hij nog. ,,Iedere middag een gekookt eitje en ’s morgens, ’s middags en ’s avonds een borreltje. ,,De dokter zegt dat drie borreltjes goed voor mij zijn. Goed voor de bloeddruk.”
De Jong is katholiek. Iedere week komt de pastoor langs. En zondags volgt hij op de televisie een mis. Het geloof is voor hem heel erg belangrijk en dat geeft hem vooral nu steun en houvast in de Bolswarder parochiegemeenschap”, aldus zoon Elie de Jong.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten