vrijdag 12 augustus 2011

'Verboden' etenswaren die wél goed zijn voor de lijn


Wie van plan is af te vallen, neemt zich vaak voor calorierijke etenswaren zoals kaas of chocola te vermijden. Toch zijn deze 'verboden' etenswaren lang niet zo slecht als u zou denken.

Dat streng diëten niet het geheim is voor een gezond gewicht is al eerder gebleken uit onderzoek. De keuze om bepaalde etenswaren die dik zouden maken uit uw dieet te schrappen, is net zo onverstandig.

Deze zogenaamd dikmakende voedingsmiddelen zijn - mits met mate gegeten - juist goed voor de lijn:

1. Brood
Koolhydraten zijn door diëten als het Dokter Frank- en Atkins-dieet in een negatief daglicht gekomen. Toch is dit niet altijd terecht. Koolhydraten zorgen er namelijk voor dat de hersenen het 'gelukshormoon' serotonine aanmaken. Deze stof leidt tot gevoelens van veiligheid en comfort, met als gevolg dat we minder snel naar zoetigheid grijpen dan wanneer we ons geïrriteerd of depressief voelen.

Vooral volkoren brood is een onmisbare bron van 'goede' (meervoudige) koolhydraten. De suikers uit deze soort koolhydraten worden langzamer opgenomen in het bloed en minder snel opgeslagen als vet dan enkelvoudige koolhydraten (o.a. fruit, sap, koekjes).

2. Pasta
Etenswaren met een hoog vochtgehalte verzadigen beter dan drogere voedingsmiddelen, zo blijkt uit onderzoek. Gekookte pasta en rijst bestaan voor 70 procent uit water en zijn daarom goede manieren om lang een vol gevoel te behouden. Vooral de volkoren variant van pasta en rijst is, in combinatie met gegrilde kip en groenten, de perfecte gezonde maaltijd.

3. Chocolade
Chocola is erg vet en wordt daarom terecht vermeden door degenen die kilo’s willen verliezen. Toch kunnen een of twee blokjes pure chocolade geen kwaad, sterker: het helpt de hunkering naar 'iets lekkers' te stillen. Ook is gebleken dat een klein stukje pure chocolade de sportprestaties verbetert: ideaal voor wie beweging en een gezond dieet combineert.

4. Noten
Uit recent onderzoek van de Harvard University is gebleken dat mensen die regelmatig noten - inclusief pindakaas – eten, beter op gewicht blijven dan mensen die dit niet doen. Vermoed wordt dat de goede vetten in noten een positief effect hebben op de stofwisseling.

Ook zorgen noten en pindakaas langer voor een verzadigd gevoel. Voor de vergelijking: een snack die alleen uit koolhydraten bestaat, stilt de honger slechts 30 minuten terwijl een snack met pindakaas wel 2,5 uur verzadigd houdt.

5. Kaas
Iedereen weet dat veel kaas eten niet bevorderlijk is voor de lijn. Toch is dit oer-Hollandse product niet zo ongezond als u zou denken; vooral het calcium dat in kaas zit, is onmisbaar bij afvallen. Uit onderzoek is gebleken dat een tekort aan dit mineraal een hormoon vrijlaat, dat ervoor zorgt dat het lichaam vet opslaat.

Mensen die op dieet zijn en 300 tot 400 mg extra calcium per dag innemen, vallen meer af dan mensen die hetzelfde aantal calorieën eten en geen extra calcium innemen. Let wel, werk geen blokken kaas achterover, met twee kleine porties per dag bereikt u een optimaal effect.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten