maandag 15 augustus 2011

Oorsuizen Oorzaak door teveel suikers?

Suikers en oorsuizen is zeker een discussiepunt en wordt steeds vaker onderzoek naar gedaan, niet opmerkelijk aangezien levensstijl factoren zeker een invloed kunnen uitoefenen op je oorsuizen.

Je innerlijke oor heeft net zo als je hersenen geen energiereserves aanwezig, daarom is het GEHEEL afhankelijk van je stofwisseling (of metabolisme) voor zuurstof, nutriënten (voedingsmiddelen), en suiker (glucose) om goed te kunnen functioneren.

Volgens het onderzoek (bron onderaan deze pagina) (Hyperinsulinemia and tinnitus) bestaat er een directe correlatie tussen het ontwikkelen en last hebben van tinnitus en chronische problemen met je metabolisme. Metabolisme is een duur woord voor stofwisseling en een probleem met je metabolisme kan uiteindelijk diabetes veroorzaken.
Heeft je stofwisseling invloed op je oorsuizen?

Het innerlijke oor is afhankelijk van een gezonde goede stofwisseling om goed te kunnen functioneren. Maar zodra er problemen met de stofwisseling optreden is er een grote kans op het ontwikkelingen van chronische aandoeningen zoals oorsuizen. Uit het onderzoek is gebleken dat tussen de 84 en 94% van de mensen met tinnitus last hebben van metabolisme probleem, oftewel een vorm van ”hyperinsulinemie’’ waarbij de insuline spiegels in het bloed verhoogd zijn.

Hierdoor heeft het lichaam meer moeite met glucose in je bloed verwerken, waardoor de bloedsuikerspiegels verhogen en je pancreas (alvleesklier) meer insuline gaat produceren. Aanpassingen in je glucose stofwisseling heeft veel invloed op je innerlijke oren en kunnen zelfs voor problemen zorgen.
Uiteindelijk kan het gevolg diabetes en Tinnitus zijn.

Uit het onderzoek is tevens naar voren gekomen dat specifieke leefstijl veranderingen daadwerkelijk je oorsuizen dramatisch kan verminderen. In het onderzoek zijn 80 mensen met tinnitus en problemen met de stofwisseling onderzocht en moesten hun leefstijl aanpassen.

Het eindresultaat is beter dan gedacht, van deze groep mensen hadden tenminste 50% een aanzienlijke verbetering of zelfs genezing. Het gevolg is dat deze groep mensen die zich aan de richtlijnen hebben gehouden een verbetering hadden van 50% of zelfs volledige herstel van tinnitus.

Stofwisseling
Het is een gegeven dat hyperinsulinemie en diabetes onder controle kunt krijgen met lifestyle veranderingen om zodoende de stofwisseling weer in balans te brengen. Hieronder een aantal handige tips om je stofwisseling op orde te krijgen:
Eet tenminste om de 3 uur;
Vermijd geraffineerde suikers;
Vermijd snelle koolhydraten;
Verminder inname verzadigde vetten en transvetten;
Niet meer dan 2 koppen koffie per dag;
Limiteer alcohol gebruik;
En drink tenminste 6 glazen water per dag.

Uit meerdere onderzoeken is gebleken wanneer mensen met oorsuizen zich aan deze richtlijnen voor een langere periode houden, een aanzienlijke vermindering kunnen verwachten van tinnitus volume. Dit is niet opmerkelijk aangezien de glucose levels in je lichaam beter gehandhaafd worden en deze hebben een directe link met je innerlijke oor.

Maar net zo als met alles in het leven is resultaat niet direct merkbaar (of hoorbaar) omdat het even kan duren voordat je metabolisme is aangepast.

Levensstijl en oorsuizen
Zelf ben ik van mening dat veel gezondheidsklachten waaronder oorsuizen veroorzaakt worden door de westerse levensstijl (met name teveel koolhydraten, vetten en suikers). Ook vind ik het niet meer dan logisch dat artsen zullen moeten kijken naar stofwisselingsproblemen bij mensen met oorsuizen.

Dus laat vanaf nu pasteitjes, wit brood, pasta, ijs en koekjes staan, drink water i.p.v. frisdrank en ga regelmatig bewegen. Eet meer groente en fruit en vermijd zoveel mogelijk bewerkte voedingsmiddelen (deze bevatten veel vet en zout). Als je extreem veel last hebt van oorsuizen is het slim om dit artikel te printen om te kijken of jij ook problemen hebt met je metabolisme en of een specifiek dieet je hierbij kan helpen!

1 opmerking:

  1. Oorsuizen of tinnitus genezen is geen gemakkelijke opgave. Meer dan 10 % van de mensen hebben last van oorsuizingen. Alhoewel er geen magisch middel bestaat zijn er toch vele remedies beschikbaar om deze marteling de kop in te drukken. Als ex tinnitus- en hyperacusis patiënt heb ik door de jaren heen heel wat remedies tegen oorsuizen of tinnitus bijeengebracht. Om u nu uit de nood te helpen heb ik de hele verzameling in een handboek gebundeld "oorsuizen - 100 remedies".

    http://www.oorsuizen100remedies.be

    In dit e-book komen de verschillende remedies en therapieën uitvoerig aan de orde. Over oorsuizen doen heel wat bakerpraatjes de ronde, die dringend de wereld uit moeten worden geholpen. Eén van de grootste misverstanden is, dat je met oorsuizen maar moet leren leven, omdat er eigenlijk zo weinig aan te doen is. Je kunt dit e-book als één doorlopend geheel lezen, maar je kunt het ook als naslagwerk gebruiken om meer gerichte informatie op te zoeken. Oorsuizen: zelfs als je er niet op tijd bij bent is er wel degelijk iets aan te doen.

    Arie Bergs

    BeantwoordenVerwijderen