zaterdag 18 juni 2011

De beste vetten om mee te braden, koken en bakken

Onverzagdigde vetten zijn erg instabiel om mee te koken. Hoe meer onverzadigd het vet, hoe ongeschikter het is om mee te koken, bakken of braden. Onder extreme warmte (tot een bepaalde temperatuur) kunnen de dubbele bindingen in vetzuren snel overgaan tot een gas waardoor vrij radicalen vrijkomen. Vrije radicalen in het lichaam spelen een grote rol bij onder andere:

- Kanker
- Gewrichtsontstekingen
- Immuunziekten, zoals bv. Multiple Sclerosis(MS), Lupus, Scleroderma
- Alzheimer en Parkinson
- AIDS
- Huidrimpels
- Verouderingsproces

Wegens deze reden zijn de veiligste vetten om in te bakken, koken of braden de meest verzadigde vetten. Vergeet niet: Hoe onverzadigder het vet is, hoe minder geschikt het is onder hoge temperaturen.

De beste vetten om mee te bakken
De beste vetten van hoog naar laag onder hoge temperaturen zijn:

1 Tropische oliën(kokosnootolie en palmolie)
2 Boter
3 Enkelvoudig onverzadigde zonnebloemolie
4 Enkelvoudig onverzadigde Saffloerolie (distelolie)
5 varkensvet
6 Notenolie
7 Sesamolie
8 Olijfolie

De slechtste vetten om mee te bakken

1 Lijnzaadolie
2 Hennepolie
3 Normale saffloerolie(distelolie)
4 Groene kool
5 Normale zonnebloemolie
6 Sojabonenolie
7 Maisolie

Het is tevens een goed idee om tijdens het braden uien en knoflook te gebruiken. Uien en knoflook zorgen ervoor dat het afbraakproces binnen de olie geminimaliseerd blijft vanwege hun hoge zwavelgehalte. Zwavel gedraagt zich als antioxidant en vecht daarom de vrije radicalen aan tijdens braden.

Wat koken met water betreft, het is minder schadelijk voor de olie dan bakken. Kokend water haalt een temperatuur van 100 graden Celcius, wat niet hoog genoeg is om echt schade te doen aanrichten. Zelfs niet voor de meest gevoelige oliën, zoals vlasolie of lijnzaadolie. Deze moeten een temperatuur van minstens 160 graden bereiken voordat het echt schadelijk is.

Bakken is ietswat schadelijker dan koken. De temperatuur van de bodem van het voedsel wordt erg heet. Het bruinen van voedsel wordt voornamelijk veroorzaakt door beschadigde oliën, eiwitten of koolhydraten. Daarom is het uitwrijven van boter of tropische oliën in de pan altijd belangrijk. Dit voorkomt afbraak van het voedsel, wat weer wel slecht is.
De binnenkant van het voedsel wordt echter niet veel warmer dan 100 graden Celcius. Dat betekent dus dat de meest gevoelige oliën eventueel gebruikt kunnen worden om te bakken, omdat alleen de olie in de korst van het voedsel beschadigd is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten