woensdag 8 juni 2011

Zoetstof stevia kan suiker vervangen

De zoetstof stevia bevat veel minder calorieën dan suiker. De acceptatie van stevia komt dichterbij. De zoetstof wordt verkregen uit de steviaplant die met name in Zuid-Amerika groeit. De planten worden inmiddels ook gekweekt in China, Indonesië, India en Afrika.

Jan Geuns, verbonden aan het laboratorium voor functionele biologie aan de Koninklijke Universiteit Leuven, verklaart dat stevia voor bijna alle recepturen geschikt is. Het is 300 keer zoeter dan suiker en bevat gezonde bestanddelen zoals ijzer, zink en vitamine B. Vergeleken met suiker verkleint stevia de kans op obesitas, een hoge bloeddruk en de kans op diabetes type 2. Belgische consumenten gebruiken gemiddeld 131 gram suiker per dag. Producten met suikervervangers zijn in regel niet gezonder. Fructose creëert bijvoorbeeld insulineresistentie en dat kan overgewicht veroorzaken. Aspartaam heeft een sterk neurotoxisch effect, hetgeen zich kan vertalen in hoofdpijn en agressie.

Geuns vreest dat multinationals als Coca-Cola en Pepsico de markt voor stevia gaan domineren, zodat het voor kleinere producenten te duur wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten