woensdag 29 juni 2011

Meditatie halveert de kans op een hartaanval of beroerte

Meditatie halveert de kans op een hartaanval of beroerte

Volgens een nieuw onderzoek halveert meditatie het risico op het krijgen van een hartinfarct of een beroerte bij mensen die al vernauwde bloedvaten hebben.
Patienten, die twee maal daags gedurende 20 minuten transcendente meditatie beoefenden hadden 47 procent minder kans om een aanval te krijgen, gemeten in een periode van negen jaar.
Transcendente meditatie is een manier om geestelijk en lichamelijk te ontspannen. zodat het dagelijkse triviale denkproces wordt stopgezet en er een toestand optreedt waarin de aandacht volledig wordt gericht op het hier-en-nu. Fysiologisch treedt er een synchronisatie van de hersenhelften op en psychische rust.
In het onderzoek werden volkomen willekeurig 100 personen in een meditatiegroep geplaatst, en 100 in een gezondheidsprogramma. De laatsten kregen het advies om minimaal een tot twee maal per dag gedurende 20 minuten thuis oefeningen te doen, die bevorderlijk waren voor de conditie van het hart.
De vrijwilligers, gemiddelde leeftijd 59 jaar aan het begin van het onderzoek, hadden allen last van bloedvatvernauwing, maar geen van hen had een hartinfarct of beroerte gehad. Veel van hen waren financieel mindervermogend.
Het positieve effect van transcendente meditatie op de cardiale gezondheid bleek even groot of zelfs groter dan veel gebruikte medicijnen tegen hart en vaatziekten. De proefpersonen gebruikten echter al medicijnen voor hun hart, en het effect van de meditatie kwam daar bovenop.
De personen die mediteerden zagen een belangrijke daling van hun bloeddruk en hun stressniveau. Een hoge bloeddruk en veel stress hebben beide verband met een grotere kans op een hartinfarct of een beroerte
Het onderzoek werd uitgevoerd door het Medical College van Wisconsin in Milwaukee en het Institute for Natural Medicine and Prevention van de Maharishi University of Management in Fairfield, Iowa.
Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in de Journal of the American Medical Association (JAMA).

Bron
telegraph.co.uk/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten