woensdag 29 juni 2011

Mijn reïncarnatie

Mijn reïncarnatie 11 augustus op Nederland 2

Donderdag 11 augustus zendt de BOS op Nederland 2 in de reeks Holland Doc de documentaire Mijn reïncarnatie van Jennifer Fox uit, die op het IDFA in première ging. Een persoonlijk portret van de Tibetaanse dzogchen leraar Namkhai Norbu Rinpoche en zijn zoon Yeshi, een vader-zoon drama dat twee decennia en drie generaties omspant. Zaterdag 30 juli, 15.00 uur zendt De Zevende Hemel op Radio 5 een interview uit met Jennifer Fox.

In 1989 nam de bekroonde documentairemaker Jennifer Fox (Flying: Confessions of a Free Woman, An American Love Story, Beirut: The Last Home Movie) een pauze in het maken van films. Ze reisde twee jaar mee als secretaris van de Tibetaanse, boeddhistische lama Chögyal Namkhai Norbu Rinpoche bij zijn internationale lezingen. De titel rinpoche, 'de kostbare', wordt gegeven aan lama's die geïncarneerd zijn. De in Italië wonende spirituele meester in de dzogchen-meditatie is de laatste die nog in Tibet is geboren en getraind.

Wat begon als een klein filmproject zou twee decennia lang gaan duren. Fox filmde de lezingen van Norbu, zijn privéleven en de ontmoeting met zijn oude vriend, de Dalai Lama. Fox maakte ook kennis met Yeshi, de in Italië geboren zoon van Norbu. Hij werd bij zijn geboorte herkend als de reïncarnatie van Khyentse Rinpoche Chökyi Wangchug, oom en meester van zijn vader. Yeshi verkoos echter een carrière in het bedrijfsleven boven het in de voetsporen treden van zijn vader, met wie hij een gecompliceerde relatie heeft. Toch voelt ook Yeshi, naarmate de tijd vordert, de druk om de culturele erfenis van zijn voorouders voort te zetten. Nu zijn vader ouder wordt, besluit Yeshi zijn verantwoordelijkheid te nemen.

Hoewel ze soms meer is dan een fly on the wall, onthoudt Jennifer Fox zich van commentaar. Ze volgde Chögyal Namkhai Norbu en Yeshi met een handheld camera twintig jaar en legt zo vast hoe vader en zoon zich in de loop der tijd tot elkaar verhouden. De fascinerende documentaire Mijn reïncarnatie (82 min.) ging vorig jaar in première op het IDFA. De thema's zijn spiritualiteit, cultuurbehoud, identiteit, erfenis, familie, ouderdom, opgroeien, boeddhisme, dzogchen en vorige en toekomstige levens.

Uitzending: donderdag 11 augustus, 23.25 uur, Nederland 2

Herhaling: woensdag 17 augustus, 14.00 uur, Nederland 2

Interview Jennifer Fox: zaterdag 30 juli, 15.00 uur bij De Zevende Hemel op Radio 5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten